NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Poe & Big Bang går vidare

Det här blir något av en anemisk dagboksanteckning, men utifrån implikationer för bloggen.

Genom Nikanor Teratologens försorg fick jag ikväll besked om att en mer genom- och utarbetad version av postningen Poe som kosmologisk profet är inplanerad som essä i Tidningen Kulturen, antagligen nästa månad. Det känns riktigt bra, eftersom det är en av mina texter som inte bara handlar om skönlitteratur eller film.

Så nu är den ursprungliga bloggtexten struken. Jag antar att tidningen lägger ut essän på sin hemsida och kan länkas till vad det lider. [Edit: Här är länken.]

/ Rickard Berghorn

Annonser

Single Post Navigation

4 thoughts on “Poe & Big Bang går vidare

 1. Bra tidning du kommer att medverka i, verkar det som.
  Bo Cavefors’ framtidsscenario (i en krönika) är nog oundviklig, i alla fall i en demokrati.

 2. Administrator on said:

  Det har varit lite stökigt de senaste dagarna, men nu har jag kollat runt. Vilken krönika menar du?

 3. Hej, Aleph

  http://www.tidningenkulturen.se/content/view/1967/105/
  är länken. Cavefors talar om att det numera (på internet) är nästan omöjligt att bevaka författares kopierings-rättigheter och han föreslår ett betalningssytem.
  (Kände igen hans namn och foto, för vi har båda varit med i en viss föreläsningsseries planeringsgrupp. Dessutom får man mail så fort han har en ny utställning.)

  Men seriöst: Räknar vi författares, konstnärers och kompositörers arbete som hederligt kneg eller inte? Jag vet inte själv vad jag tycker….:( Får väl fundera vidare.

 4. Administrator on said:

  Måste säga att jag inte riktigt förstår Cavefors’ resonemang. Den svenska bokmarknaden och bokutgivningen, samt kvalitetsutgivningen, befinner sig minst av allt i kris, den ser bara annorlunda ut. Om småförlagen övertagit kvalitetsutgivningen från storförlagen – so what? Om böcker säljs smidigt och billigare över nätet än i bokhandeln – återigen so what? Småförlagen har främst genom internet större möjligheter än någonsin att hitta sin publik och nå ut med utgivningen, vilket bevisas av att de numera finns i överflöd. Det han skriver känns i mångt och mycket som en gammal mans förstelnade resonemang om hur saker ”ska” vara, d.v.s. som de var när han var ung. Eländespornografi.

  När det gäller copyrighten tror jag han har en poäng. Medborgarlön för konstnärer finns väl redan i viss mån (garanterad författarpenning o.s.v.) Och varför inte? Kultur är viktigt för ett samhälle och människors välbefinnande, och om upphovsmännens inkomst inte kan garanteras genom upphovsrätten måste det lösas på andra sätt. Hoppas bara inte genom sponsring 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s