NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Den nakna apan och elden

Denna spekulation skrev jag för knappt ett år sedan, i posten Människans evolution:

Varför har människan förlorat sin päls? Tja, det borde vara naturligt när hon började handskas med elden, som i sig har enorma fördelar genom att ge värme och skrämma bort rovdjur. Ju mindre päls, desto mindre risk för brännskador när man kurade runt brasan om kvällarna. […] Det är bara förvånande att det inte skrivits mer om [idén]. Helt uppriktigt sagt stötte jag aldrig på tanken bland alla spekulationer om människans utveckling som kunde hittas på biblioteken när jag intresserade mig för frågan, fram tills för sådär 5-6 år sedan.

Jag gjorde senare misstaget att nämna spekulationen i nördarnas högborg framför alla, Föreningen Vetenskap och Folkbildnings forum. Det ledde till ännu en korkad evighetsdiskussion av den speciella sort som blivit VoF:s kännemärke. Men mer om det senare.

*

VARFÖR INTE PÄLS VID ELD?

Den så kallade diskussionen fick mig hur som helst att finslipa argumenten. Många känns självklara, men alla kan gott nämnas som följer:

• Modern antropologi visar att våra förfäder blev nakna ungefär samtidigt som de tämjde elden. De äldsta tecknen på eldanvändning är omkring 1.5 miljoner år gamla. Genetiska analyser tyder på att våra förfäder hade förlorat pälsen för senast 1.2 miljoner år sedan (Rogers, Iltis, Wooding 2004. Refereras också här). Bakom siffrorna finns Homo erectus, som uppträdde för 1.6 — 2 miljoner år sedan.

• Päls är naturligtvis mer eldfängt än hårlös hud. Gnistor och glöd kan fastna i päls och blir svåra att stryka bort. Dessutom ökar risken för att eld och glöd som fastnar i pälsen sprider sig till omgivningen. Den som har päls får också svårare att hjälpa andra, t.ex. sina ungar, i sådana sammanhang.

• Päls blir lätt svedd och missfärgad, samt inpyrd av rök och os — antagligen en nackdel när våra förfäder ville attrahera en partner. I den mån feromoner hade betydelse, skulle de också döljas av den främmande lukten.

• En hårlös kropp är lättare att tvätta ren. Den blottade huden gör också att man snabbt känner och kan reagera när eld och glöd kommit i kontakt med kroppen.

Tillägg. Några månader efter att jag skrev första posten om pälslösheten publicerade The Edge en essä av Richard Wrangham, professor i biologi och antropologi. Han argumenterar där för att elden och matberedningen var avgörande för att våra förfäder skulle utvecklas till Homo erectus, den första människan. Wrangham berör inte specifikt hårlösheten, men det han skriver är intressant och relevant i sammanhanget.

*

SLUTORD

Debatten i forumet hos Vetenskap och folkbildning, ja. Inte för att den är relevant här, men i alla fall har underhållningsvärde. Rent sublim i sin praktfulla idioti var en viss Tolkienfantast och NO-lärare i Enköping, användaren Trilobite, som bestämt hävdade att hår och päls inte är mer brandfarligt än naken hud — och dessutom ägnade ett dussintal inlägg åt att kräva belägg för det motsatta påståendet… En annan underhållande invändning, som vidmakthölls av någon Linda Kall, var att svedd päls som inpyrts av rök borde vara sexuellt attraktivt. Sådana argument går inte av för hackor.

Naturligtvis handlade alla krampaktiga invändningar inte om ifall spekulationen var rimlig eller ej, utan om jantelagen i klassisk nördtappning: ”Här är det jag som tror sig vara något, och kanske en eller två av mina vänner; men alla andra som är fräcka nog att ha en åsikt måste motas bort!” Skitsnack och personangrepp används regelbundet mot varje troende i forumet, men det blir dubbelt fel när detsamma används mot deras egna. Sådant slår tillbaka och blir mycket pinsamt, vilket redan har berättats om i denna blogg.

[Edit 2008-10-15: Om konsekvenserna av denna post, läs vidare i En VoF:are går överstyr.]

ANDRA BLOGGAR OM: VETENSKAPEVOLUTIONMÄNNISKANS UTVECKLINGVETENSKAP OCH FOLKBILDNINGSKEPTIKER

/ Rickard Berghorn

EDIT 2012-11-06: Fixade till länkar och andra småfel som uppkommit genom flytten från blogsome till wordpress.

Annonser

Single Post Navigation

7 thoughts on “Den nakna apan och elden

 1. Inflikar ännu en teori. En besserwisser-polare påstår att det handlar om människans vattenkompetens (tämmer inte på undertecknad som simmar oekonomiskt….och slarvigt) och ganska fin simhud mellan tårna.

  Och att pälsavklädnanden skulle vara en fördel i simmandet.

  Men min egen idé är ännu mer konstig:
  Människan visar sig kunna springa och jaga ett djur under många timmar, utan att stanna, speciellt afrikaner på savannen verkar ha denna kondition.
  (de vinner ofta över djuret pga denna fördel)

  För att kunna springa så mycket i värmen behöver man kanske bli av med tung svett snabbt som bara den,
  och då funkar inte päls?

 2. Vattenapeteorin är en klassiker, men tycks inte innehålla något som inte kan förklaras på annat sätt (och hittills har man ju inte ens funnit någon fossil efter den).

  Men nu finns det en uppsjö hypoteser om varför människan inte har päls, alla lika väl eller lika illa belagda, och som avlöser varandra i att vara mest populär för tillfället. Om det är en ren åsiktsfråga får man välja och vraka, så anamma gärna din förklaring; dock tycker jag du bör ge skäl till att inte köpa den uppenbart enklare förklaring jag framför.

  Invändningar mot idén du framför (populär i olika varianter för tillfället) är t.ex. att det antagligen var männen som jagade. Varför förlorade då också kvinnorna pälsen — och tydligen i än högre grad? Och är verkligen päls en nackdel när man svettas ymnigt? Istället kan man argumentera för att kort sträv päls som den t.ex. hästar har — och de kan som bekant svettas ymnigt — istället underlättar att den avdunstar (större luftcirkulation och yta). Den sortens päls är också vanlig bland savannlevande djur.

 3. Du skriver också detta:

  Människan visar sig kunna springa och jaga ett djur under många timmar, utan att stanna, speciellt afrikaner på savannen verkar ha denna kondition.
  (de vinner ofta över djuret pga denna fördel)

  Jag har läst om detta och sett det på tv. Principen är snarare att jägaren följer efter bytet i timtal, men utan att springa. Ett djur springer iväg i etapper varje gång jägaren närmar sig, och tröttar därför ut sig snabbare än jägaren. Att gå på två ben blir här en fördel för jägaren – energiåtgången blir lägre och han kan vandra längre sträckor.

 4. Jag läste lite om konflikten med nördarna på vof-forum. Har häckat där ett tag och gnabbats lite men inte upptäckt det där riktigt nördiga förrän det dök upp en humortråd. Då insåg jag hur det låg till.

 5. Administrator on said:

  Jag själv fick en märklig deja vû-känsla så fort jag började försöka diskutera med dem. Den här mentala låsningen vid detaljer och ordval, problemen med att interagera, den omotiverade arrogansen o.s.v. – jag kände igen allt oerhört väl. Från science fiction-fandom.

  Men det är nu inte särskilt konstigt, när det är så svårt att hitta någon i forumet som inte är Star Trek-fan (FudoMyoo), fantasynörd (Trilobite), dataspelsfreak (piotrr), flummig datorgök (SuperDupe)… T.o.m. en styrelseledamot och f.d. redaktör för VoF:s föreningstidning Folkvett, är Tolkienist med bakgrund i science fiction-fandom. Med andra ord, det är samma personligheter i båda lägren – och nördfaktorn är följaktligen skyhög.

 6. Gabriel on said:

  Hahaha.. den här följetongen var bara för bra för att vara sann. Du ska ha all heder till att du har styrka att våga dig ner utan följe i nördarnas motsvarighet till Moria.

 7. Tackar. Tråkigt nog är människor i allmänhet funtade så att de reagerar med antingen opportunism, stillatigande eller flyktreflex i ett sådant här sammanhang. De som blir kvar och tar plats kittar sedan ihop sitt kotteri genom ömsesidigt rumppolerande.

  Riktigt överstyr går det dock när det är ett gäng socialt obegåvade och omdömeslösa nördar som bildar kotteriet i fråga. Ska jag berätta hur det gått till inom science fiction-fandom? Jo, det måste jag göra, någon gång…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s