NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Nördarnas paradis: En VoF:are går överstyr

Det slog mig att dramat här nedan — som ursprungligen var avslutningen på artikeln Den nakna apan och elden — är så sanslöst att det förtjänar sin egen post. Upprinnelsen var att jag berättade om en viss Trilobites fåniga sätt att diskutera i forumet hos föreningen Vetenskap och Folkbildning och vilken debattnivå som är gängse där: skitsnack, lögnspridning, personangrepp o.s.v. I en tråd som nu är raderad i forumet, gjorde vår käre Trilobite (med forumpolaren Urquhart som sidekick) ett tappert försök att bevisa motsatsen. Eller nåt.

Men innan vi går vidare till det, några ord på vägen: Rubriken ovan är egentligen smått missvisande, eftersom det inte bara undantagsvis händer att någon av de omåttligt förnuftiga s.k. skeptikerna i forumet får idiotspel och akut hjärnsläpp; det är snarare ett ofta förekommande kollektivt fenomen bland dem. Personlighetstypen har ju som bekant en vana att bara se detaljer och sakna grepp om den helhet de deltar i och påverkas av. Det är också därför den genomsnittlige VoF:aren är en lättmanipulerad krake, vilket inte sällan utnyttjas till full effekt av vissa diskussionsdeltagare.

Det tenderar att bli så med grav nördighet på gränsen till aspergersyndrom. Dock finns tydligen viss sjukdomsinsikt, kan man förstå av en diskussion i deras forum. Det visade sig där att deras lilla förening givits öknamnet ”Aspergare Mot Vidskepelse” bland vetenskapsjournalister…

* * *

Debatten i forumet hos Vetenskap och folkbildning, ja. Inte för att den är relevant här, men i alla fall har underhållningsvärde. Rent sublim i sin praktfulla idioti var en viss Tolkienfantast och NO-lärare i Enköping, användaren Trilobite, som bestämt hävdade att hår och päls inte är mer brandfarligt än naken hud — och dessutom ägnade ett dussintal inlägg åt att kräva belägg för det motsatta påståendet…

[…]

Tillägg 2008-09-17: Jaja Trilobite på mail, jag förstår att du blev ledsen. Ser dock att din kompis Urquhart berättar helt öppet på VoF-forumet att han försöker kolla upp mina eventuella personliga skulder hos Kronofogden. Ännu ett tecken på tillståndet hos er debattkultur, alltså.

2008-09-18: Roligare och roligare. Trilobite utnyttjade Wikipedia för personangrepp på undertecknad, och blev snabbt och effektivt raderad [längst ner på sidan här]. Hej hopp.

2008-09-19: Trilobite sprider lögner om vår privata konversation i VoF-forumet, men glömmer att det finns mail som både han och jag kan visa upp. Och vem tusan var det som vandaliserade min användarsida på Wikipedia?

2008-09-21: Trilobite är åter medlem på Wikipedia, upptuktad och snäll. Mer VoF-forumtönteri: Urquhart bedyrar att han inte använde ratsit.se för att kolla eventuella skulder. Utan för att hitta min hemadress och födelseuppgifter. Ojdå, hade jag fel? 😀 Nej, nu får det vara nog med skrattparoxysmer, streck i ”debatten” alltså. Jeeesus

ANDRA BLOGGAR OM: VETENSKAPHJÄRNSLÄPPVETENSKAP OCH FOLKBILDNINGSKEPTIKER

/ Rickard Berghorn

Single Post Navigation

4 thoughts on “Nördarnas paradis: En VoF:are går överstyr

  1. Jag läste lite om konflikten med nördarna på vof-forum. Har häckat där ett tag och gnabbats lite men inte upptäckt det där riktigt nördiga förrän det dök upp en humortråd. Då insåg jag hur det låg till.

  2. Jag själv fick en märklig deja vû-känsla så fort jag började försöka diskutera med dem. Den här mentala låsningen vid detaljer och ordval, problemen med att interagera, den omotiverade arrogansen o.s.v. – jag kände igen allt oerhört väl. Från science fiction-fandom.

    Men det är nu inte särskilt konstigt, när det är så svårt att hitta någon i forumet som inte är Star Trek-fan (FudoMyoo), fantasynörd (Trilobite), dataspelsfreak (piotrr), flummig datorgök (SuperDupe)… T.o.m. en styrelseledamot och f.d. redaktör för VoF:s föreningstidning Folkvett, är Tolkienist med bakgrund i science fiction-fandom. Med andra ord, det är samma personligheter i båda lägren.

  3. Gabriel on said:

    Hahaha.. den här följetongen var bara för bra för att vara sann. Du ska ha all heder till att du har styrka att våga dig ner utan följe i nördarnas motsvarighet till Moria.

  4. Tackar. Tråkigt nog är människor i allmänhet funtade så att de reagerar med antingen opportunism, stillatigande eller flyktreflex i ett sådant här sammanhang. De som blir kvar och tar plats kittar sedan ihop sitt kotteri genom ömsesidigt rumppolerande.

    Men riktigt överstyr går det när det är ett gäng socialt obegåvade och omdömeslösa personligheter bildar kotteriet i fråga. Någon gång kanske jag t.o.m. berättar hur det gått till inom science fiction-fandom — det har inte varit nådigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s