NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Garvarn polisanmäls?

Efter all uppståndelse med "Nördarnas paradis", har jag nåtts av uppgifter om att några personer funderar på att stämma identiteten bakom nätpseudonymen Garvarn för förtal. Det diskuteras också öppet på sajten Övernaturligt iFokus.

Garvarn har haft en förmåga att beskriva var och varannan person han ogillar med kriminella epitet. Denna högst rationella och folkvettiga människa har naturligtvis sin fullständiga rätt att hävda att New Age är nonsens och att de som gör ett levebröd på det bara tjänar pengar på luft och illusioner. Men det är vanskligt att påstå att utpekade personer är bedragare och annat kriminellt — det förutsätter ett medvetet uppsåt, som Garvarn knappast kan bevisa.

Jag har dock en annan idé eller förslag. Om det kan beläggas att pseudonymen Garvarn är skyldig till förtal, så vänder man sig till föreningen eller de enskilda styrelsemedlemmar som bevisligen vet vem som döljer sig bakom aliaset, för att få personuppgifter om densamme. Om de vägrar göra detta, skulle de antagligen kunna anmälas för skyddande av brottsling. Jesper Jerkert har redan medgivit att han vet vem Garvarn är, och Garvarn har själv på sin blogg skrivit att en annan namngiven styrelsemedlem känner till hans identitet. Och inte minst har föreningstidskriften Folkvett publicerat en liten, halvt meningslös artikel under pseudonymen, där redaktören och ansvarige utgivaren Sven Ove Hansson skriver att "Garvarns identitet är känd av redaktionen".

Men detta projekt får i så fall andra ta sig an. Jag själv bryr mig inte nämnvärt.

/ Rickard Berghorn

ANDRA BLOGGAR OM: VETENSKAPHJÄRNSLÄPPVETENSKAP OCH FOLKBILDNINGSKEPTIKERGARVARN

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s