NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Spionen Guillou?

Ser att Peter Wolodarski fjantade sig i Dagens Nyheter 1/11. Eftersom han är DN:s politiska redaktör, skriver han som man så ofta kan förvänta sig av en politisk skribent: sofistikerat skitsnack i form av halvkvädna visor med tillgjorda spekulationer och insinuanta antaganden. Säga vad man vill om Jan Guillou, men ännu har inget framkommit om att han verkligen bedrivit någon omfattande eller allvarlig spionverksamhet.

Det mest troliga är att Guillou helt enkelt utnyttjade KGB-kontakterna för att skaffa fram uppgifter han kunde utnyttja som journalist, och då främst underlag till IB-affären — en journalistisk prestation som brukar anses vara beundransvärd. Detta rimmar också bra med Guillous egen ursäkt: han utnyttjade sina kontakter för journalistisk vinnings skull.

Herr Wolodarski är minst av allt ensam om sina halvkvädna visor i denna fråga. Att bakgrunden till Guillous KGB-kontakter sannolikt är den jag just skissade upp, inser säkert hela kören inklusive Wolodarski; men eftersom den slutsatsen inte särskilt väl passar deras vilja att skita ner Guillou, låtsar de sig istället ana en osynlig, smutsig och illaluktande byk någon annanstans.

Tillägg 10/11: Vad gäller tillgjorda spekulationer och insinuanta antaganden, så besvarade Guillou ett gäng sådana i gårdagens SvD. Det är dessutom fortfarande oklart varför IB-avslöjandet helt plötsligt skulle vara förkastligt beroende på varifrån uppgifter kom.

/ Rickard Berghorn

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s