NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Hur jag föregrep en ny Theory Of Everything…

Jag har just återinfört en post som jag började skriva 8 dec 2007 och fortsatte att arbeta på några månader därefter. Den kan läsas här: Ett anspråkslöst förslag.

Jag kallade posten så eftersom förslaget inte alls var anspråkslöst. Jag argumenterar där för att de fysikaliska fenomenen tröghet, massa och gravitation egentligen är termodynamiska effekter, och att en strikt termodynamisk beskrivning av allmän relativitetsteori kan bli det som överbryggar glappet mellan kvantfysiken och allmän relativitetsteori.

Jag höll härom dagen på att ramla av stolen, när jag fann att den holländske strängteoretikern Erik Verlinde just nu får mycket uppmärksamhet för nästan exakt samma hypotes, publicerad hos arXiv.org 6 december 2010 (finns att ladda ner som pdf här). Den enda skillnaden torde vara att han utgår ifrån teorin att universum kan beskrivas som ett hologram. Jag antar bara att kvantvärlden grundläggande sett är dimensionslös och att rumsdimensionerna uppkommer på en ”högre” nivå; men de båda synsätten verkar inte vara oförenliga.

I abstractet beskrivs uppsatsen med dessa ord:

Gravity is explained as an entropic force caused by changes in the information associated with the positions of material bodies. A relativistic generalization of the presented arguments directly leads to the Einstein equations. When space is emergent even Newton’s law of inertia needs to be explained. The equivalence principle leads us to conclude that it is actually this law of inertia whose origin is entropic.

Erik Verlindes hypotes var en av huvudnyheterna i senaste numret av New Scientists (20 jan 2010) och har diskuterats livligt på vetenskapsbloggar och sajter, bl.a. här och här. Verlinde själv har öppnat en blogg här, där han klargör och utvecklar sin hypotes.

Jag tog bort min bloggpost fram mot sommaren 2008 eftersom jag inte tyckte att alla trådar blivit tillräckligt väl sammanknutna, även om texten bara var att betrakta som en skiss. Å andra sidan är Verlinde själv tydlig med att han inte presenterar en färdig teori, utan bara pekar ut en riktning. Men jag fortsatte att fundera på idén och övergav den aldrig.

[Tillägg 2010-03-06: Erik Verlinde själv har kommenterat min text, och jag återger vår korrespondens i nästa post.]

/ Rickard Berghorn

ANDRA BLOGGAR OM: VETENSKAPFYSIKSVARTA HÅLRELATIVITETSTEORINALBERT EINSTEINUNIVERSUMASTRONOMIKVANTFYSIKKVANTMEKANIKERIK VERLINDETERMODYNAMIK

Annonser

Single Post Navigation

4 thoughts on “Hur jag föregrep en ny Theory Of Everything…

 1. Sådant här är över min horisont, men jag kanske skulle sätta mig in i det med tanke på att newagetyper ofta tjafsar om kvant hit och dit. Har du något att säga om det?

 2. Administrator on said:

  Det bygger mest på rena missuppfattningar om vad kvantfysik är. Man har en luddig uppfattning om att universum på elementär nivå är ”obestämbar”, att den påverkas av ”observationer” och delvis upphäver kausalitetsprincipen, vilket newageare tror lämnar utrymme för både det ena och det andra som tidigare motsades av den klassiska fysikens naturlagar.

  Men kvantfysiken har lett till de mest exakta mätningar och förutsägelser som gjorts i vetenskapens historia (så mycket för obestämbarheten). Och när man talar om ”observationer” i kvantfysiken menar man inte att det måste finnas en medveten observatör.

 3. Administrator on said:

  Erik Verlinde själv har läst min text, som jag gjorde en översättning till engelska av, och kommenterat den i ett mail 2010-01-27. I väntan på Verlindes tillåtelse att publicera hela mailet, citerar jag detta ur det:

  ”Thank you for your mail, and sending me your text. Your ideas do sound surprisingly similar. In a way I am happy to see that, and I congratulate you on that too.”

 4. Jag slutar aldrig fascineras av din tankeskärpa; detta är ett typexempel på hur framsynt och skärpt du de facto är, min gode vän. Ta åt dig av detta, och sluta inte förstå och diskutera och ifrågasätta. Här har du en som tror på dig och vet vad du går för!

  Mvh

  F. G.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s