NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Garvarn och podradion

Jisses då. Fenomenet Garvarn och VoF-ledningen har känt sig så trängda av skriverierna på denna blogg — d.v.s. att Garvarn mycket väl kan vara identisk med VoF-grundaren Hans Isaksson — att man ordnade med en podradiointervju för att "bevisa" att det inte kan vara så, eller att något annat utpekande stämmer. Den person som intervjuades föreföll nämligen vara ganska ung och påläst om vad Garvarn skrivit. Intervjun utmärker sig genom en lång rad Garvarn-aktiga utfall och att intervjuobjektet "inte kommer ihåg" mer specifika detaljer, som t.ex. varifrån han fick namnet Garvarn, samt att alla inblandade låtsas vara rörande överens om att VoF består av snälla och medgörliga killar som inte gör en fluga förnär i debatter — lika löjligt som det låter. Inga som helst personliga detaljer avslöjas, allra minst ett personnamn. Intervjun presenteras som ett slags slutgiltigt bevis för att Garvarn inte kan vara HI eller någon annan han förknippats med. Och det kanske han inte är; det vet ingen annan än styrelsen själv, och de har mycket stora skäl att blåljuga i denna fråga. Men skiträdda blev de, VoFsingarna.

Och därmed har de själva fått känna av hur det är att bli utsatta och förlöjligade på nätet, med namn och allt. Det vill säga exakt vad de själva älskar att utsätta andra för, troende såväl som skeptiker, och med sanningar såväl som ogrundade spekulationer, skitsnack och rena lögner på sin sökmotoroptimerade sajt. Här har vi dock inte sysslat med varken ogrundade spekulationer, skitsnack eller lögner.

VoF med i synnerhet Jesper Jerkert som en spattig käring i spetsen, inledde en hysterisk hånkampanj på nätforumet innan de ens visste något om mina sakskäl för utpekandet. När dessa sedan kom fram började luften snabbt gå ur ballongen. Affären eskalerade därefter i pinsamhet till den idiotiska vadslagningen. VoF klarade överhuvudtaget inte av att handskas med problemet på ett seriöst och sakligt sätt, utan prövade alla sina inrotade förtals- och pladderstrategier. Därmed sköt de sig själva i foten med bazooka — sisådär fem gånger om.

*  *  *

Och jisses, igen! Efter mycket om och men dementerade till slut Hans Isaksson himself att han är Garvarn. Eller inte riktigt… Av någon besynnerlig anledning behövde han en polare för att framföra budskapet, i den länkade bloggens kommentarsfält. Jämför annars Hans Isakssons tidigare kommentar i fältet med t.ex. Garvarns kommentarer i detta inlägg.

En annan oklar punkt är varför man plötsligt skulle tillmäta Garvarns framträdande och påståenden om sig själv absolut sanningsvärde, när pseudonymen tidigare agerat som en av de mest oärliga debattörer man kan föreställa sig. Därtill är VoF-ledningens beteende i denna fråga så smutsigt, att inte heller den har mycket trovärdighet kvar.

Slutord. Visst uttrycker jag mig skarpt i min VoF-kritik, men det är ändå bara en västanfläkt i jämförelse. VoFarna har helt glömt bort att det faktiskt är jag som är offret och den som verkligen varit utsatt. Det enda som skilt mig från andra offer är att jag inte fegat ur och gömt mig, utan slagit tillbaka. Med att trovärdigt koppla samman Garvarn och VoF-grundaren HI fick jag ett snyggt bollträ.

Det glädjer mig djupt att veta hur hårt det tagit.

Edit 2011-01-05: Justerade första stycket mer sakligt och mindre raljerande.

/ Rickard Berghorn

Single Post Navigation

5 thoughts on “Garvarn och podradion

 1. På Annika Dahlqvists blogg redogör signaturen Helge för hur hans kamp mot fördomar och okunnighet på VoF forumet kom till sitt slut.VoFarna har insett att ska de framstå som ”vetenskapliga”, så går det inte att tillåta kritik.

  http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/vof_vetenskap_och_folkbildning#comments

  Det finns naturligtvis mer att säga om VoFs förhållningssätt till kiropraktik. De länkar
  som bekant till Stephen Barretts hemsidor. Skälet till det kan läsas på första sidan i denna tråd(:Varför länkar VoF till Stephen Barretts kiropraktiksidor? • Forum …)
  . Sedan blir det på vanligt VoF -manér pladder och omflyttning av inlägg för att förvirra, och begrava bevisen på VoFs ovetenskaplighet.

  Kännetecknade drag för VoFarna som debatterat kiropraktik är : Fördomsfullhet, okunnighet och viljan att svara på frågor med en motfråga. Precis som i:

  http://nymodernism.blogsome.com/2009/10/03/nordarnas-paradis-galenskaparna-en-kommentar/

  Det finns en epilog till historien om avstängningen av signaturen Helge från VoF-forumet. det fanns en annan kiropraktor på forumet(Rufus),som aldrig med ett ord kritiserade VoF,utan bara svarade på frågor om kiropraktik,och han gjorde det mycket bra, så bra att ingen ville fråga honom om något. Voffarna lämnade walkover, och var helt nöjda med att få slut på kritiken genom att stänga av Helge.Klarhet har de aldrig velat ha. De vårdar sina fördomar ömt!

  VoFhar naturligtvis kvar länkarna till Stephen B., om någon inne vet vem han är så säger den här länken en del.

  http://www.dynamicchiropractic.com/mpacms/dc/article.php?id=50524
  Bakgrunden finns på:
  http://www.chiro.org/Wilk/

  Det finns inget som tyder på att VoF är betalda av läkemedelsindustrin(Det är bara Dan Larhammars hustru som är det) De är väl bara ”nyttiga idioter”,som Hans Issaksson gamla kompisar skulle uttryckt det.

 2. Här är ett par artiklar jag önska jag läst innan jag kom i kontakt med pseudo-skeptikerna i ”vof”:

  http://www.alternativjournalen.se/nyheter/att-tukta-en-rumpnisse-8283662

  http://www.alternativjournalen.se/nyheter/evidensbaserade-rumpnissar-9731283

  Trevlig sommar!

  Erik

 3. (Vill gärna tipsa om detta. –AE)

  Fantastiknovelltävlingen 2010

  För elfte året i rad utlyser skrivargruppen SKRIVA, i samarbete med föreningen Novellmästarna, Fantastiknovelltävlingen. Reglerna är enkla:

  1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 1 sept till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com . Använd rubrik ”tävlingsbidrag”.
  2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. Man får skicka flera bidrag. Rekommenderad maxlängd 50 000 tecken (inkl blanksteg och skiljetecken). Språk svenska.
  3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.
  4. Förstapris 500 kr. Andrapris 300 kr. Tredjepris 200 kr. Därutöver kan juryn dela ut hedersomnämnanden.

  SKRIVA är troligen den äldsta aktiva E-postlistan för novellförfattare, startad 1997. (För att ansluta, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe.) På SKRIVA diskuteras skrivande, fantastik, litteratur och kultur, man kan posta och kommentera noveller, eller tjattra med skrivintresserade. Novellmästarna är en ideell förening med syfte att främja novellkonsten.

 4. NYHET: Genom sponsring från Wela Förlag (stort tack!) kan förstapriset i årets novelltävling höjas – till 1000 kr. Ännu mer skäl att vässa pennorna och gnugga de litterära geniknölarna, alltså!

  –Ahrvid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s