NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Ännu mer IPCC-kritik från New Scientist

New Scientist har gott renommé och stor respekt för att vara ett populärvetenskapligt magasin. Detta "för att vara…" skriver jag på grund av att akademiker har för vana att vara aggressivt snobbiga, eftersom personlig status är så viktig inom universitetsvärlden. Därför behöver de aldrig särskilt mycket för att beskriva än den ena och än den andra populärvetenskapliga tidskriften eller författaren som värdelös, vilket underförstått innebär att de själva är bättre än så och högre stående. Men i skamlig lönndom läser de egentligen ändå dessa avskyvärda skrifter liksom dagligen Karin Bojs vetenskapssida i DN (som är undermålig), eftersom populärvetenskap i allmänhet fungerar utmärkt när man vill få översikt över det som händer på det breda vetenskapliga fältet. Detta även om texterna naturligtvis inte håller samma standard som en vetenskaplig avhandling — och lika självklart omöjligtvis kan göra det.

New Scientist tillhör alltså de få populärvetenskapliga magasin som det inte anses vara skamligt att läsa. Så när tidskriften tar ställning, är det värt att lyssna på. Efter IAC:s hårda kritik mot kvalitetsbrister och standarden på FN:s klimatpanel IPCC, som redogjordes för i de två senaste posterna, uppmanar också redaktionen till avgång för IPCC:s ordförande Rajendra Pachauri, för att rädda panelens trovärdighet.

Vi får se hur det går. Detta är politik mer än vetenskap, så det är mycket möjligt att Pachauri fortsätter klamra sig fast med hjälp av opportunistiska medarbetare, bara för att ge intryck av att kritiken inte är berättigad. Men själv tycker jag faktiskt det vore bäst om han inte avgick — det skulle leda till bestående trovärdighetsproblem och antagligen ännu fler pinsamheter på grund av den jämmerliga inkompetensen hos denne tidigare järnvägsingenjör.

/ Rickard Berghorn

ANDRA BLOGGAR OM: VETENSKAPKLIMATAGWCLIMATEGATEMILJÖMILJÖFRÅGORKLIMATFRÅGORGLOBAL UPPVÄRMNINGVÄXTHUSEFFEKTEN 

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s