NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Tolgfors och den politiska idiotin

Politik är essentiellt retorik, strategi och propaganda. Saklighet, ärlighet och sanning kommer ständigt i andra hand — i alla fall så länge politikern inte förlorar på att blunda för verkligheten. Å andra sidan vet politikern också att det ofta går utmärkt väl att blåljuga eller tjafsa sig förbi även de mest uppenbara idiotier man begått, för att nu tala om exempelvis lögnerna angående de påstått förgiftade apatiska flyktingbarnen, och den bisarra tjafscirkus som blev följden av Evin Rubars TV-dokumentär om extremfeministernas dominans i svensk politik.

Kort sagt är politiker bara som folk i allmänhet, vilket är den ironiska och sällan omtalade sidan av saken. Du känner säkert själv till denna sortens tjafs, ljug, retorik och blånekelse i din egen bekantskapskrets eller familj, så fort det uppstår problem eller någon gjort bort sig. Och naturligtvis är också du själv med största sannolikhet lika skyldig som alla andra, även om du inte vill tro det. Detta är helt enkelt den mänskliga naturen, och den verkliga källan till problemen i världen. Politikern är bara mer slipad och sofistikerad när han tjafsljuger och excellerar i retorisk blånekelse.

*  *  *

Vår käre försvarsminister Sven Tolgfors har kommenterat det senaste svenska dödsfallet i Afghanistan på sin blogg, och allt är retoriskt sett i sin politiska ordning, välkänt från exempelvis amerikanska förhållanden. Vi har alltså en i grunden hycklande gråtvals, där Tolgfors med tårdränkta ögon beklagar de anhörigas sorg och denna stora förlust för Sverige. För att sedan gå vidare med sedvanliga floskler om att soldaten inte dog förgäves, eftersom vår närvaro därstädes är hedervärd och nyttig — och genom den retoriska kullerbyttan legitimerar han implicit de svenska dödsoffren. Carl Bildt ger förstås Tolgfors understöd och gör ytterligare en retorisk kullerbytta: just för att svenskar dör, måste vi sluta upp bakom insatsen, liksom… Ingen som helst logik där, eller hur? Alltså inget nytt i retoriken, möjligen bara med skillnaden att det nu är svenska politiker som finner anledning att veva gråt- och retorikvalsen.

Men kära Tolgfors och Bildt, ni har inget att beklaga. Ni vet lika bra som de flesta andra att man alltid förväntar sig dödsoffer i dessa sammanhang, och det ingick i er ekvation när ni tog beslutet att sända svenskar dit. Talet om sorg och "stor förlust för Sverige" kan inte vara annat än tom retorik, eller kort sagt hyckleri, vilket blir ytterst smaklöst med tanke på de närstående som verkligen sörjer hans död.

Det är smaklöst, men frågan är hur många som egentligen uppfattar den smaklösheten. Vi är så vana vid denna rent korkade retorik, att vi inte ens längre reflekterar över den.

Och nej, även sett cyniskt på saken — visst kräver deltagande i krig och militanta oroligheter alltid dödsoffer, men deltagandet kan ibland vara rättfärdigt — så tror jag inte att vår närvaro i Afghanistan är nödvändig. I synnerhet inte om det är på bekostnad av hittills fem liv, och sannolikt ännu fler framöver.

Men innan ni med liv och lust börjar hacka på Tolgfors & Bildt, betänk att de egentligen inte är sämre än er själva. Och att er vilja att svartmåla andra grupper och enskilda personer, bara ger er själva illusionen av att vara bättre människor. Den mänskliga naturen i sin prydno.

[Tillägg 2010-10-18: Läs om Tolgfors vidare fåntratteri här; självklart måste han följa John med Bildts "logik" på dagisnivå. Det finns fortfarande ingen som helst vettig anledning att stanna kvar i Afghanistan för att svenskar blir dödade. Detta är idiotretorik som bara spelar på irrationella känslor av hot och utsatthet. Men det funkar på åtskilliga av er, eller hur?]

/ Rickard Berghorn

ANDRA BLOGGAR OM: HJÄRNSLÄPPAFGHANISTANPOLITIKCARL BILDTSVEN TOLGFORS

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s