NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Dagens suck: Tidresenär med mobil 1928…

DN har idag en ovanligt bisarr artikel: Damen som pratade i mobiltelefon 1928. Tro det eller ej, men en irländsk filmregissör vid namn George Clarke säger sig ha upptäckt just en mobilpratande kvinna i en 82 år gammal filmsnutt, närmare bestämt i bonusmaterial till en DVD-utgåva av Charlie Chaplins film Cirkus. Clarke är ytterst konfys och kan bara förklara detta med att den gamla tanten i bakgrunden är en tidresenär. Han offentliggjorde denna fantastiska upptäckt i ett mycket uppmärksammat klipp på Youtube.

Och visst blir man nyfiken, även om man förstår att det bara är slöseri med tid. Men när man ser klippet är det mer poänglöst än man någonsin kunde föreställa sig. I den minst sagt gryniga bakgrunden går en gammal tant förbi och håller något mot ena örat. Tidresenär? Sure.

Annars skulle ju en mobil knappast ens funka 1928. Det har något att göra med mobilmaster och sändare. Liksom.

George Clarke är antingen veckans Youtube-idiot; och då är han i gott sällskap med den fårskock som DN väljer att sluta sig till. Eller möjligen är Clarke tvärtom en riktigt smart typ, som förstår hur man manipulerar just dessa fårskallar för att skaffa gratisreklam.

Han profilerar sig alltså som filmskapare, med affischer och allt, och ger därmed ett visst sken av trovärdighet till det han säger. Men George Clarke är i själva verket en amatörregissör som gjort några ultralågbudgetfilmer med zombie- och kampsportsmotiv (bland dem eposet The battle of the bone) och är så okänd att han inte ens finns listad hos IMDb. Däremot tycks han ha en sällsynt förmåga att skaffa uppmärksamhet och entusiasmera folk, som en irländsk lokalblaska så väl visar i denna artikel.

DN är inte ensam nyhetsmedia i fårskocken; den här präktiga icke-nyheten — där mr Clarke skapat ett hönshus av något som ytligt liknar en fjäder — valsar för närvarande runt i världspressen, redan uppmärksammad av till exempel Google News, Telegraph, Washington Post och ABC News.

Nej, det finns nog inget hopp för mänskligheten. Men lite rolig är den, allt.

/ Rickard Berghorn

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s