NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Lars Vilks julklapp De Luxe

[Skrivet 2010-12-12]

Jippi. Nu måste Lars Vilks och hans många korttänkta supportrar jubla, eftersom de arbetat så hårt för att det ska ske — ett försök till terrorattentat i Stockholm, där hundratals oskyldigas liv sattes på spel! Vansinnesdådet var dels adresserat till Vilks, dels till vår inblandning i Afghanistan. Men tragiskt nog har i synnerhet Vilks-lägret alltid saknat begåvning nog att hålla två perspektiv i huvudet samtidigt: möjligheten att både Vilks och hans fundamentalistiska angripare beter sig idiotiskt.

Så nu kan vi bara förvänta oss ännu en hejdlös debattcirkus: Lars Vilks & Co kommer att tjoa om att det är ett angrepp på yttrandefriheten, och att alla som kritiserar Vilks debila provokationer förespråkar censur. Detta trots att ingen av de västerländska debattörer som kritiserar honom någonsin förvägrat honom hans yttrandefrihet, utan bara kritiserar hans omdömeslöshet — vilket förstås är något helt annat. Och Tolgfors & Bildt kommer att sätta näsorna i vädret och förklara för en mindre vetande allmänhet att vi nu måste sluta upp bakom insatsen i Afghanistan. Ty då kommer vi inte att se fler terrordåd i Sverige. Eller hur det nu är de menar.

Och medan Vilks & Co tjoar om sin yttrandefrihet, så kan man bara lugnt konstatera att de har hur mycket yttrandefrihet som helst, ty annars skulle de inte kunna tjoa som de gör, så att de hörs över hela världen dessutom. Däremot vill få av oss bo granne med en förvirrad akademiker och konstnär som svamlar om sin rätt till yttrandefrihet genom att provocera fram överfall och bomber i huset vi delar, och därmed sätter alla våra liv på spel. Det finns helt enkelt andra, mindre destruktiva sätt att kritisera religiös fundamentalism på. Huset i liknelsen är förstås Sverige.

Jag upprepar: Det finns helt enkelt andra, mindre destruktiva sätt att kritisera religiös fundamentalism på. Detta kan nog varje normalintelligent människa inse med lite eftertanke, inklusive Lars Vilks med groupies — men viljan finns uppenbarligen inte. Vilks provokationer är ren idioti, såväl intellektuellt som politiskt.

Och låt oss fortfarande lämna Afghanistan, eftersom vi aldrig hade där att göra.

/ Rickard Berghorn

Annonser

Single Post Navigation

13 thoughts on “Lars Vilks julklapp De Luxe

 1. Rickard Berghorn=idiot

 2. Oj oj Rickard, om Vilks provocerat ett gäng muslimer ger det dock ej dem orsak att ta till våld. Det är bara att konstatera att muslimerna är trots allt steget efter Vilks och hans suportrar utan att ta ställning till Vilks agerande. Vad Afganistan och motsvarande problem beträffar vore det nog bäst att lämna dem totalt åt sitt eget öde, låt dödandet fortgå, ta inte emot en endaste flykting och spola all hjälp.

 3. ”Detta trots att ingen av de västerländska debattörer som kritiserar honom någonsin förvägrat honom hans yttrandefrihet, utan bara kritiserar hans omdömeslöshet — vilket förstås är något helt annat.”

  Faktiskt inte. De som ”bara kritiserar hans omdömeslöshet” har i själva verket som mål att han skall idka självcensur och sluta skämta om islam och Muhammed, för det kan ju göra att någon av alla dessa hyperkänsliga muslimer som vi har släppt in i landet blir arg och spränger en bomb.

  Men försök inte. Att någon spränger en bomb för att någon karikerat deras religion kan inte innebära att karikatyrtecknaren lastas med något ansvar. Endast bombmannen är ansvarig för sådana dåd, för civiliserade människor kan ta en karikatyr utan att brisera i barbariskt raseri.

  ”Det finns helt enkelt andra, mindre destruktiva sätt att kritisera religiös fundamentalism på.”

  Javisst, det sätt som dina åsiktsfränder brukar förespråka är att inte yttra någon kritik alls, för all kritik kan leda till att en bomb exploderar, då muslimer är så extremt känsliga för skämt eller hån av deras förfärliga profet, som samtidigt påstås stå för ”fredens och kärlekens religion”.

  Motsägelsefullt så det förslår.

 4. Alla som vill veta mer om islamistisk fundamentalism bör läsa boken:

  ”The Closing of the Muslim Mind: How Intellectual Suicide Created the Modern Islamist” (2010) av Robert R. Reilly.

  http://www.amazon.com/Closing-Muslim-Mind-Intellectual-Islamist/dp/1933859911/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1290292256&sr=8-1

  (finns även på adlibris och bokus)

  Eller se en videoföreläsning med författaren. (efter föreläsningen som är på 40-45 minuter är det en öppen frågestund).

  http://www.heritage.org/events/2010/05/the-closing-of-the-muslim-mind-how-intellectual-suicide-created-the-modern-islamist-crisis

  Mer om författaren:

  Robert R. Reilly är en Senior Fellow vid American Foreign Policy och han har skrivit flera artiklar för Wall Street Journal, Washington Post, Readers Digest, och National Review, bland många andra publikationer. Som före detta chef för Voice of America, har han undervisat vid National Defense University och tjänstgjort i Vita huset och för försvarsministern. Reilly är också styrelseledamot i Middle East Media Research Institute och han bor nära Washington DC.

 5. Håller med dig! Björn Söderberg var också omdömeslös när han kritiserade nazisterna och därav kränkte dem. Hans anhängare jublade, eftersom de arbetat så hårt för att han skulle mördas. Han provocerade fram överfall och mord på sig själv och tänk om någon tredje man skulle varit där, de skulle också ha riskerat sina liv, så Söderberg satte andras liv på spel. Det finns helt enkelt andra, mindre destruktiva sätt att kritisera nazism på. Men tragiskt nog har i synnerhet Söderberg-lägret alltid saknat begåvning nog att hålla två perspektiv i huvudet samtidigt: möjligheten att både Söderberg och hans nazistiska angripare beter sig idiotiskt.

 6. Man skall dessutom komma ihåg att rondellhunden inte främst syftad som en provokation mot muslimerna av Vilks, utan var en del i Vilks ständiga projekt att utforska konstlivets gränser, dess outtalade regler och underförstådda värderingar. Den riktade sig således mot konstvärlden, vilket knappast gör någon skillnad i en extremists hjärna, men är viktigt i sakdebatten. http://www.axess.se/blog/post/2010/05/22/Dagens-tidningslasning.aspx

 7. Administrator on said:

  Sventon, Pekka, Anonym, Kom och AA: Det enda ni sysslar med är pladder och tjafs, där ni fortfarande inte förstår – eller låtsas inte förstå – de argument som de facto framförs. Ett rejält svar utlovas i en enskild bloggpost framöver.

  Till AA ska bara kommenteras, att Vilks intellektuella svammel om ”konstens frihet” är en ren skrivbordskonstruktion. Att just *konstnärer* skulle slippa allt ansvar för sina handlingar, oavsett etiska, politiska och diplomatiska konsekvenser, är en absurditet. Det har visat sig klart och tydligt när denna skrivbordskonstruktion nu fått fritt spelrum i en storpolitiskt känslig fråga.

 8. Du har uppenbarligen fortfarande inte fattat Vilks motiv. Det har inte varit någon test av ”konstnärlig frihet”. Vilks argumenterar för det institutionella konstbegreppet, och syftet har varit att undersöka konstvärlden fungerar och hur makten ser ut i dessa ”institutioner”. Var går gränserna för dessa ”institutioner” som så ofta i övrig förespråkar en provokativ konst.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Institutionell_konstteori

  Om vitsen med detta kan man naturligtvis ha olika åsikter, men det är rent felaktigt att påstå att Vilks skapat teckningen för att provocera muslimer eller kunna svamla om konstens frihet.

 9. Administrator on said:

  AA: Du kan tjafsa och förvränga verkligheten hur mycket du vill, men det handlar fortfarande i grunden om uppfattningen om konstens frihet – att påstå annat är bara nonsens. Hur mycket man än låter munnen gå och tangentbordet knattra.

  Det är direkt märkligt hur tjafs och pladder tillåts ta över sådana här diskussioner.

 10. Ditt sätt att avfärda all diskussion och påpekanden av sakfel som tjafs är patetisk.

 11. Administrator on said:

  Tomt tjafs är patetiskt.

 12. Pingback: Islam och muslimfobi: När idiotin får fritt spelrum « NYMODERNISM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s