NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Fackidioti De Luxe: Snillen spekulerar

[Skrivet 2010-11-11]

Jag råkade se Snillen spekulerar på SVT 2010-12-11, det årliga programmet där nobelpristagarna släpps på grönbete i ämnen de ofta saknar kompetens att uttala sig i. Det är ju en ingrodd fördom, att personer som är mycket begåvade på kemiska bindningar också måste vara mycket begåvade och insiktsfulla i alla andra "intellektuella" ämnen, bland dem storpolitiska. När de i själva verket inte har bättre omdöme, kunskaper och insikter där än varje lekman som helst. Samtalen får stundom karaktär av en fikadiskussion på Malmfors plåtslageri.

Årets fredspris till Liu Xiaobo (som inte själv kunde närvara) kom på tal, och i ett slag blev bristen på kunskap och intelligent analys akut. Fysikpristagaren Andre Geim var drivande. Först påstod han — jag vill i alla fall minnas att det var han; något geni var det i alla fall — att Kinas ekonomiska system skulle vara "medeltida" och att det behövs tid för förändring. Därefter slog Geim fast att fredspriset skulle vara ett arrogant sätt att pracka på detta asiatiska land "västerländska värderingar". Och detta var Geim och ingen annan.

Men inte nog med det. Geim fick genast entusiastiskt eldunderstöd av lillebror och medpristagare i fysik Konstantin Novoselov. "Vad är diktatur?" utropade han. "Det är bara ett sätt att styra ett stort land!"

Ridå.

Annars behöver det knappast påpekas för allmänbildade läsare: Kinas ekonomiska system är inte medeltida, eftersom det var (och i stor utsträckning fortfarande är) kommunistisk planekonomi. Och om Geim tror att man prackar på Kina västerländska värderingar genom att kritisera deras kommunistiska styre, så kan han upplysas om att kommunism redan i sig är en västerländsk uppfinning och import. Novoselovs kreativa nytolkning av diktatur — att det är något som behövs för att styra ett stort land — är så jämmerligt naiv att den inte förtjänar någon kommentar. Låt bara detta vara sagt: han vet antagligen inte att världens näst största land Indien också är världens största demokrati. Naturligtvis inte en särskilt välfungerande demokrati, men det har Indien gemensamt med exempelvis mininationer i forna Östblocket. Indien har nära 1,2 miljarder invånare, Kina 1,3 miljarder. 36-årige Novoselov borde också upplysas om vad som skedde på Himmelska Fridens Torg 1989, och ännu hellre låta honom själv deltaga i liknande demonstrationer, så att han bättre kan bedöma våldet och övergreppen som behövs för att upprätthålla hans kära diktaturer.

/ Rickard Berghorn

Annonser

Single Post Navigation

One thought on “Fackidioti De Luxe: Snillen spekulerar

  1. Att Snillen Spekulerar är snedvridet, ja jag minns det redan från 80-talet, en bekant sa det: det är bara naturvetare som uttalar sig i humanioraämnen. ”They’re out of their depth.”

    Det visar på snedvridningen i Nobelpriset. Man hade t ex kunnat instifta ett humaniorapris på 60-talet när det visade sig finnas pengar för ännu ett pris, men istället blev det Ekonomipriset. Puckat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s