NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Hanno Essén och evighetsmaskinen

Idéer om kall fusion står inte högt i kurs bland fysiker, men nu uppmärksammas ett nytt påstått genombrott världen över: Två italienska forskare säger sig ha lyckats åstadkomma det. Forskarvärlden är dock mycket skeptisk eftersom de inte fått sin artikel publicerad i någon etablerad vetenskaplig tidskrift, och inte ens förklarar öppet hur fusionen praktiskt åstadkomms i deras apparat.

Det Aftonbladet skriver idag om detta är djupt ironiskt: "Hittills har ingen klarat det. Och att genomföra kall fusion har beskrivits vara lika omöjligt som att uppfinna en evighetsmaskin."

Här kan man nämligen än en gång påminna om det lilla scoopet jag gjorde på denna blogg, och som sedan hamnade på Newsmill: Att föreningen Vetenskap och Folkbildnings eget högsta höns och ordförande Hanno Essén är förtjust i ickekonventionell vetenskap, och själv har lanserat en teori om kall fusion. Så vi tar det igen, ty detta är ganska roligt:

Enligt Hanno Esséns presentation på Wikipedia står han för flera uppfattningar som står utanför "vetenskaplig konsesus", vilket i allmänhet brukar vara en dödssynd bland VoFare. Essén har jämställt idéer om kall fusion med uppfinnandet av evighetsmaskiner; hans förklenande omdöme är också en naturvetenskaplig mainstreamuppfattning. Men besynnerligt nog förespråkar han egentligen en egen teori om kall fusion (arXiv.org, juli 2006):

"För att åstadkomma fusion av exempelvis deuteroner, krävs normalt mycket höga temperaturer. […] Avsikten här är att presentera en radikalt annorlunda idé om att åstadkomma fusion, en idé som utgår ifrån iakttagelsen att coulombkraften kan uppvägas av en magnetisk attraktion vid relativistiska hastigheter." Slutklämmen visar att Essén ser detta som en möjlig energikälla: "Svaren på dessa frågor kommer att avgöra hur genomförbar, ekonomisk och användbar den metod för kontrollerad fusion är, som beskrivs ovan." (Min övers.)

EDIT 2011-01-21 kl. 18.00: Jag ser nu att Hanno Essén himself har kommenterat de italienska forskarnas påstådda resultat: "Jag tycker det verkar spännande. De är i alla fall seriösa", säger han i Ny Teknik, och tar sedan tillfället i akt att propagera för sin egen teori. Jisses, det här blir ju bättre och bättre…

/ Rickard Berghorn

Annonser

Single Post Navigation

8 thoughts on “Hanno Essén och evighetsmaskinen

 1. Med ”kall fusion” brukar man ju mena att fusion uppstår vid något slags elektrolys. Det är ju inte det Essén beskriver i sin artikel.

 2. Oj vilket ”scoop” du hittat Rickard… att (en) skeptiker skulle vara öppna för nya idéer.

  De enda som skulle tycka detta är konstigt är de som fortfarande lever i missuppfattningen att ”skeptiker” betyder ”tvivlare”… att alla skeptiker per automatik förkastar nya óch/eller okonventionella idéer.

  Vilket självklart är fullständigt skitsnack. En skeptiker är den som tror på precis allt du säger – vad det än må vara – under förutsättning att du bifogar bevis för att påståendet faktiskt håller.

  Och det är där som de flesta woowoo-anhängare misslyckas kapitalt. Antingen så vägrar de komma med bevisen, eller så faller bevisen i småbitar vid granskning… (vilket vanligtvis får woowoo-anhängaren att explodera i indignation och hävda att det var skeptikerns fel att bevisen inte höll).

  Skeptikern är en av de som är lättast att övertyga eftersom de flesta andra människor ofta vägrar ändra åsikt eller inställning, ens efter att starka bevis presenterats. Skeptikern är enkel att ha och göra med i det avseendet… ge bara bevisen och låt dem granskas. 🙂

 3. Administrator on said:

  Mårten: Nope. Med kall fusion menas fusion vid lägre temperaturer eller energinivåer än vad som normalt sker i naturen.

  Michael Karnerfors: Du fortsätter att struntprata utifrån rena tomma påståenden om än det ena, än det andra. Men hur mycket du än tjafsar och brer ut dig med tvärsäkra plattityder på Newsmill, i VoF forum och här, är det helt enkelt inte så våra kära VoFare fungerar.

 4. Kall fusion a la Pons och Fleischmann, det var inte på riktigt. Det här nya, det verkar mysko och är antagligen inte heller på riktigt. Men det finns andra idéer som t.ex. myonkatalyserad fusion som är ett seriöst forskningsområde. Jag tolkar ”kall” som att det inte är termonukleära processer. Bara för att det är kall fusion måste det inte vara trams.

 5. Administrator on said:

  Tav: ”Bara för att det är kall fusion måste det inte vara trams.”

  Det har ingen påstått. Artikeln här ovan är ironisk.

 6. Själv har jag lagt ned några tusen timmar på nätet under ca 5 år – och kommit fram till att brist på energi är en bluff. Mer om det i sak – ifall Du klickar på min URL.

 7. björn on said:

  Grattis till scoopet.
  Nobelpristagaren i fysik Brian Josephson håller inte med dig.
  Han säger sig själv bevittnat kall fusionsexperiment och har kontakt med Rossi rörande denna fusionsprocess som nobelpristagaren tror mycket på. Det är intressant ur flera aspekter, bla att han fick priset för viktiga upptäckter, förutsägelser av supraledares egenskaper.

 8. Jo… – Björn – så länge det finns liv så finns det FramTid !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s