NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

En klassisk valaffisch

Alltså menar Miljöpartiet att 1440 djurarter utrotas dagligen… Det finns verkligen sådant som omedveten självironi.

Vidstående valaffisch använde Miljöpartiet med pompa och ståt i valrörelsen 2006. Och eftersom vi lever i miljöidiotins tidevarv, var det knappt någon som kritiserade MP för detta, som sannolikt är en av de största och mest absurda överdrifterna i modern svensk politik. Googla och försök hitta kritik; resultatet blir mycket magert.

Enligt MP skulle djurlivet på jorden vara utrotat vid detta laget, eftersom bara 1,7 miljoner arter hittills är kända (inklusive växter och alger). MP tycks ha spunnit vidare på — och ytterligare överdrivit — en garanterat pseudovetenskaplig uppskattning från en viss forskare och politiker vid namn Richard Leakey, son till de mer seriösa antropologerna Louis och Mary Leakey. Naturligtvis kan man hävda att det finns många gånger fler okända arter utöver de 1,7 miljonerna; men sådant blir rena spekulationer, som man självklart inte kan bygga påstått vetenskapliga utlåtanden på. Faktum är att ingen ens tillnärmelsevis vet hur många arter som dör ut per år eller decennium, eller ens om det finns något storskaligt utdöende; men bara idioter och propagandamakare tror det är tusentals eller ens hundratals varje dag.

EDIT 2011-02-22: Korrade uppgift angående antalet kända arter.

/ Rickard Berghorn

Annonser

Single Post Navigation

4 thoughts on “En klassisk valaffisch

 1. Johan Moberg on said:

  Nej, antagligen dör inte så många arter ut om dagen. Eftersom man inte känner till antalet arter på jorden och inte heller hur många som dör ut under ett år är det svårt att säga. Men det sker. Ekosystem förstörs och överutnyttjas mer än någonsin idag. Klart att arter dör ut. Och det är bara början, i alla fall om vi fortsätter att leva som vi gör nu. Det är ett faktum.

 2. Administrator on said:

  Johan Moberg: Ja, vi vet att arter har dött ut p.g.a. människan. Men vi vet inte hur många som gör det årligen, eller ens om något storskaligt utdöende är ett faktum. Tänk på att du har med en genompolitiserad fråga att göra; det är politik, inte vetenskap.

 3. Joakim on said:

  Försiktighetsprincipen är alltså väl värd att beakta.

 4. Administrator on said:

  Joakim: Det är ju också en ogenomtänkt floskel. Vem som helst kan skapa alarmism om vad som helst — och sedan åberopa ”försiktighetsprincipen” när man blir kritiserad för överdrifter och dumheter. Alltså föredrar du ”försiktighetsprincipen”, eftersom Leakey påstår att 11,5 arter dör ut per timme, och Miljöpartiet kontrar med en djurart per minut…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s