NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Sävsjöbon som gjorde Bronx

Jag fann en turistbroschyr på mitt stamkafé i Sävsjö, och slog mig för pannan. Broschyren handlade om Jonas Bronck (1600-1643), smålänningen som gav namn åt stadsdelen Bronx i New York. Hur kan jag ha glömt det under etiketten "Sällsamheter i Vetlandatrakten", trots att jag redan tidigare berättat den historien på maillistor och i nätforum?

Jonas Bronck föddes som Brunk men ändrade efternamnet när han kom till nya världen. Han var en bondson som växte upp i Komstad, en liten by fyra kilometer utanför Sävsjö — alltså inte att förväxla med Komstad i Simrishamn — och gav sig i tonåren ut till sjöss. I Holland träffade han och gifte sig med sin hustru, och tillsammans reste de till Amerika 1639. I närheten av den holländska kolonin som sedermera skulle bli till New York köpte han av indianerna ett stycke land. Detta kom att kallas "Bronck’s Land" och den närliggande floden för "Bronck’s River". Senare under 1600-talet förenklades stavningen till Bronx Land/River, vilket snart kort och gott blev Bronx. Värt att nämna, är att det inte fanns några stadgade skriv- och stavningsregler vid denna tid, varför ändelsen -ck’s utan problem kunde ersättas med -x. Att namnet på den samtide Shakespeare numera alltid stavas på det sättet, är alltså en senare konstruktion; på hans egen tid stavades det omväxlande Shagspear, Shakspere, Shakespear etc.

Jonas Bronck var förmögen och väl ansedd bland de tidiga bosättarna. En skola finns uppkallad efter honom, Jonas Bronck Academy. Och här finns en gedigen artikel om Jonas Broncks väg från bondgården utanför Sävsjö till Bronx, New York.

Inte illa gödslat, som vi smålänningar säger. Ungefär.

/ Rickard Berghorn

Single Post Navigation

2 thoughts on “Sävsjöbon som gjorde Bronx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s