NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Min första LCHF-vecka

Jag sympatiserade redan långt innan förvillarutmärkelsen med Annika Dahlqvists LCHF-koncept och kritik mot svininfluensahysterin. Vissa skitsnackare från VoF-håll har påstått att jag gjorde det först efter att Annika D. kom i konflikt med Vetenskap och Folkbildning. En av de största skitsnackarna här har varit Pekka S (Pekka Strandroth, som sitter i Skeptikerpoddens redaktion och har den egna skeptiska bloggen Orsakverkan). Han följde upp vännen Per Edmans bisarra öppna brev på Newsmill med att hålla en privat mailkonveration med Annika D, där han mycket bekymrat och omtänksamt försökte intala henne att exempelvis jag stöder hennes kamp av helt andra skäl än att jag egentligen tror på det jag försvarar. Annika lät sig inte påverkas och mailväxlingen kom till min kännedom; och allt blev mycket pinsamt för Pekka själv när jag konfronterade honom med detta i Annikas off topic-blogg.

Det ironiska i sammanhanget är att jag redan 12 sept 2009 — över tre månader innan VoFs förvillarutnämning till Annika D. för hennes kritik mot svininfluensahysterin — skrev detta i Pekkas egen blogg:

Men kära Pekka, menar du verkligen att den svininfluensa-hysteri som rasar i medierna motsvarar ett verkligt hot? […]

Om du verkligen demonstrerade det kritiska tänkande och den anti-pseudovetenskap du säger dig stå för, skulle du vara mer mån om att kritisera den massmediala hysterin i frågan, än att med rent motbjudande hånfullhet (VoF-symtom) peta med detaljer angående Dahlqvist.

Men du väljer att flyta med strömmen, eftersom man inte behöver belasta sin ryggrad då.

Denna råsop mot Pekkas bristande kritiska förmåga står jag fortfarande för till 100%. Vad gäller lågkolhydratdieter sympatiserade jag med dem redan 10 nov 2008, i en diskussion som Pekka också deltog i. Och i mars 2009 skrev jag en essäuppgift för Edda Manga vid Uppsala Universitet, som delvis handlade om hur dålig vetenskap kan få genomslag och bli mainstream. Som exempel tog jag den aldrig bevisade hypotesen som lanserades på 1950-talet och numera håller på att fasas ut, att fett är hälsofarligt och leder till fetma. Som referens här gav jag Socialstyrelsens utlåtande om Annika Dahlqvists LCHF-diet.

Pinsamt för Per Edman, Pekka Strandroth med flera dumstrutar.

*  *  *

Förra veckan gjorde jag slutligen slag i saken, och övergick själv till LCHF-diet. Jag kommer sannolikt inte att hålla mig till den strikt livet ut, men ha en stark tendens mot den; egentligen tror jag att dieten är lite väl hård i sitt undvikande av alla kolhydrater, i alla fall när man är en normalviktig man och fysiskt aktiv.

Så hur har det gått, efter en vecka och två dagar? Genom att äta mig mätt på ost, gräddsåser, ägg och grönsaker gärna stekta i smör eller olivolja, har jag gått ner två kilo och märker av det på mina byxor. Jag tror för övrigt att också min muskelmassa har vuxit något, vilket i så fall uppvägt något kilo i minskat fett.

Efter några dagar kände jag av skakningar i armar och händer, men numera kommer det bara i korta stunder. Sötsug har jag aldrig haft tidigare, men det jag känner nu i perioder lär också försvinna efterhand. Ingen trötthet eller huvudvärk, som annars är andra vanliga omställningsbesvär.

Det är inga fantastiska eller omvälvande förändringar. Men det är gott nog efter bara en knapp vecka och ger mersmak att fortsätta. Dessutom är den feta LCHF-maten mycket läcker att äta — och man kan äta sig mätt samtidigt som man minskar i vikt! En ren hädelse i en kultur genomsyrad av lutheransk moral och kristna dödssynder, vilket gör dieten ännu bättre.

/ Rickard Berghorn

Single Post Navigation

3 thoughts on “Min första LCHF-vecka

 1. Det var förbannat intressant att läsa om hur du själv provat dieten. Jag blir själv sugen på att testa på det, men i mitt fall kan jag ännu inte göra det med tanke på min ekonomi; jag tvingas äta vad som finns, det billigaste eller om någon bjuder mig på mat. Det gäller att inte vara kräsen.

  Nu var det i och för sig inte därför jag började skriva denna kommentar, utan snarare för att ställa dig en fråga.

  Jag har siktat in mig på att sluta röka i slutet av juni, eller åtminstone allvarligt dra ned till några få cancerpinnar per dag. Nu vet jag förstås inte hur detta kommer att gå, men en sak är säker: rökare förbrukar mer energi. Jag vill minnas att det rör sig om 15% mer energi, varför det sägs vara totalt omöjligt att sluta röka utan att gå upp i vikt. Detta alltså bortsett från småätandet som följer när man gör denna drastiska livsförändringen (sug att göra något med händerna osv).

  Men min fråga är huruvida det kan vara lämpligt att i samband med att man slutar röka, nyttja den diet du så ivrigt förespråkar. Det vore väldigt intressant om du känner till något om svaret rörande detta. Det kanske är ett outforskat kapitel, men då kanske därför värt ett försök?

  Hoppas du kan svara på detta.

  Bästa hälsningar

  F. G.

 2. Administrator on said:

  Jag känner till grunderna i LCHF men är ingen expert. Här ovan missade jag att viktnedgången den första veckan brukar anses bero på att vatten går ur kroppen (kolhydrater binder vatten). Å andra sidan har jag märkt en tydlig förbättring av midjemåttet, och nu har jag gått ner tre kilo sedan starten.

  Jo, det verkar vara ett outforskat område, men jag hittade vid en snabb googling i alla fall detta på LCHF-forum, där personer delar med sig av sådana erfarenheter.

 3. intressanta kommentarer du letat upp, men bara tre. Dock kanske det, sett till dessa, faktiskt kan vara idé att prova det jag frågat om inom en snar framtid. Säg gärna till om du hittar fler kommentarer inom detta tydligen obskyra sidofält av dieten ifråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s