NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Demokratin segrade i Thailand

Det är sällan man (jag) blir genuint glad över en nyhet, men igår kväll hände det: Thailand byter regering efter en jordskredsseger för oppositionen, och militären — som tvingat fram och stödjer nuvarande regering — har uttalat att de accepterar förlusten. Något annat var nog inte möjligt, om man hade någon önskan om att undvika inbördeskrig.

Den nuvarande premiärminister Abhisit Verajja stöds av samhällseliten och militären, och hans parti har tilltvingat sig makten genom en militärkupp och diverse falskspel, såsom att anklaga förre premiärministern Thaksin Shinawatra för korruption utifrån en lag som instiftades först i efterhand, och han tvingades i landsflykt. Den vänsterorienterade Thaksin satte fart på Thailands ekonomi och är en av de mest beundrade personerna i Thailand — och den absolut mest avskydde i landets överklass, som såg sina privilegier vittra ned under hans styre. Jag har skrivit en artikel om detta på Newsmill: En demokratiseringsprocess med förhinder.

Jag var bosatt i Thailand under kravallerna förra året och upplevde på nära håll folkets frustration och utegångsförbudet — min flickvän sympatiserade med rödskjortorna och fick upp mina ögon för hela historien.

EDIT: SvD har en betydligt bättre artikel om valresultatet än tidigare länkade DN.

/ Rickard Berghorn

Single Post Navigation

3 thoughts on “Demokratin segrade i Thailand

  1. Ah, det har aldrig suttit några äkta ”röda” i parlamentet. Först den dagen då den förhatliga och underklassfientliga lagen, som stoppar alla som saknar akademisk examen dvs underklassen från att ta plats i parlamentet avskaffas, först då kommer äkta ”röda” in. Och först då kan man prata om demokrati. Thaksin har inte gjort något för att det ska bli så vilket iofs inte är konstigt då han tillhör överklassen.

  2. Administrator on said:

    Lars: Hur bra Thaksin var för landet bedömer naturligtvis thailändarna själva bäst, allt annat är bara tecken på arrogans och översittarfasoner. Thailändarna är inte dumma i huvudet, you see.

  3. Jag har inte sagt något om Thaksin är bra eller dåligt för Thailand, utan bara konstatera att han inte har avskaffat den lag som hindra personer som saknar examen att ta plats i parlamentet. Alltså, det arbetande folket och fattiga stängs ute från den politiska makten med det politiska system som finns idag i Thailand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s