NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Ack ja, kommunikationen slinter…

I förra posten kritiserade jag Vetenskap och Folkbildnings allmänna brister i kommunikationen med omvärlden, och gav som exempel en artikel som Rikard Enberg skrivit i föreningens blogg. Detta kom till Rikards kännedom, varför han såg till att bekräfta praktiskt taget all kritik jag formulerat. Dels svarade han med insinuationer och påhopp; det är en tradition inom VoF att ge sken av att ingen kritiker av föreningen är seriös eller uppriktig i sin kritik, utan dessa personer misstänkliggörs genomgående för att ha dolda och lömska motiv. Dels förstod Rikard Enberg inte ens vad kritiken mot hans resonemang gick ut på. Eländet står att läsa i kommentarsfältet till hans bloggartikel.

Det ska i övrigt förtydligas att jag inte påstår att parapsykologiska fenomen existerar, ty det gör de med största sannolikhet inte; detta är en ren principdiskussion.

Hur som helst, Rikard skrev också ett längre "förtydligande" till sin artikel. Det finns inget för mig att kommentera i den texten, eftersom den bara upprepar exakt samma resonemang som i artikeln, bara mer mångordigt. Däremot kan man vara observant på hans slutkläm:

Min beskrivning var möjligen väl kortfattad men min mening var inte att förklara exakt hur det fungerar. Kanske hade det varit bättre att bara skriva ”man kan visa att” istället för att ge en så kortfattad beskrivning. Jag funderar på att uppdatera texten med en något utförligare förklaring.

Varför inte bara rycka på stoltheten och prestigen, och erkänna att ursprungsresonemanget var fel?

Hur svårt Rikard än har att medge att han har fel, är saken egentligen ganska enkel: Entanglement är ett kvantfysikaliskt fenomen, där två tidigare ihopsatta partiklar uppvisar samma egenskaper hur långt ifrån varandra de än befinner sig. Om man kan konstatera att den ena partikeln har spinn i en viss riktning, vet man också i vilken riktning den andra partikeln nu spinner. Det finns ingen kommunikation eller informationsöverförelse mellan dessa båda partiklar, utan det är något som bara inträffar samtidigt, av en så att säga matematisk nödvändighet.

Detta märkliga fenomen existerar och är verifierat genom experiment, och Rikard förnekar det inte. Däremot är han fixerad vid att det måste finnas någon kommunikation mellan partiklarna för att parapsykologiska fenomen ska vara möjliga, eftersom han utgår ifrån att parapsykologiska fenomen nödvändigtvis handlar om informationsöverföring från en hjärna till en annan. Det entanglement innebär i ett parapsykologiskt sammanhang, är istället att samma tanke eller upplevelse skulle kunna uppstå samtidigt i två skilda hjärnor. I princip är detta faktiskt inte mer gåtfullt än att Alice ser att den partikel hon har visar spinnriktning uppåt, och därför också vet vilken spinnriktning Bobs partikel visar.

Men försök förklara detta för Rikard Enberg. Det är förmodligen meningslöst — och om han pressas på detta leder det bara till tuppjuck, hysteri och vilda anklagelser från Rikard själv och hans VoF-polare, som strömmar till för att rädda hans stolthet och "auktoritet". Så har det varit innan, och inget tyder på att VoFarna har blivit bättre i sin vetenskapskommunikation.

EDIT 2011-11-10: Smärre justering, förtydligande.

/ Rickard Berghorn

Single Post Navigation

4 thoughts on “Ack ja, kommunikationen slinter…

 1. VoF-folket är väl rätt ”körda” – har jag fått intryck av – genom att vara på deras forum.

 2. Administrator on said:

  Josef Boberg: Jo, det är bisarrt, men diskussioner med VoFare är genomgående bland de mest oskarpa och direkt ointelligenta man kan läsa. Delvis beror det på rent arrogant hyckleri — de går medvetet in för att förvirra diskussioner á la nättrollning — men delvis beror det säkert också på att de faktiskt inte kan bättre än så. Det är ett gäng inkrökta nördar som antagligen vet ganska bra hur de själva tänker, men har en mycket dålig förmåga att sätta sig in i andra aspekter, perspektiv och invändningar.

  Rikard Enberg är f.ö. identisk med Rikard på VoF-forum, samt administratören Re på svenska Wikipedia, där han manipulerat för att ”hjälpa fram” VoFs perspektiv och åsikter. Detta framgår genom denna diskussionstråd på VoF-Forum, som är avsedd att skaffa förstärkning till redigering av Wiki-artiklar och alltså i sig är ett brott mot Wikis riktlinje mot just den saken.

 3. Din spekulation är naturligtvis i linje med kvantfysiken. Rikard Enberg dissar dig med en falsk förståelse av kvantfysik som grund och det är mycket illa..

  Jag tror vi kan dela upplevelser med varandra indirekt. Vi lever i samma verklighet och om vi genom indirekta metoder skapar oss en liknande inställning till ett fenomen så borde våra upplevelser vara harmoniska. Men det utesluter förstås inte att det genom kvantfysiken också är möjligt med en direktkontakt. Enormt spekulativt förstås men till skillnad från vof tror jag det är bra att hålla ögonen öppna. Jag antar att det också är vad du tror.

 4. Administrator on said:

  Daniel: Kvantfysiken ger också en möjlighet till direktkommunikation (vilket väl är det du menar med direktkontakt?), genom en kombination av entanglement och ”konventionell” signalöverföring kallad kvantteleportering, ett fenomen som också har bekräftats experimentellt. Detta fenomen nämner Rikard Enberg själv, men också den möjligheten underkänner han som förklaring till parapsykologiska fenomen, även om det är av mycket diffusa anledningar. Lider han av den fixa idén att telepatisk direktkommunikation ”måste” ske i överljushastighet? Nobody knows.

  Ja, alla seriösa forskare vet att ingen naturvetenskaplig teori är huggen i sten – att vetenskap handlar om att göra modeller av verkligheten som är så objektivt sanna som möjligt. Vi kan avgöra ifall en modell är bättre eller sämre än en annan, men det innebär också att vi sannolikt aldrig når fram till en absolut objektiv modell av verkligheten, och att man måste undvika att påstå saker som att ”the science is settled”. Den vetenskapliga metoden är det bästa vi har för att skaffa kunskaper om verkligheten, och vida överlägsen religion och myter, men också den har sina begränsningar som man måste vara medveten om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s