NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Konstig nyhet på DN Vetenskap

En av de återkommande måltavlorna för denna blogg har varit Dagens Nyheters vetenskapssida, under Karin Bojs redaktörskap. Det som skrivs där är alltför ofta undermålig vetenskapsjournalistik av sämsta märke, utan tillstymmelse till kritik mot det som universiteten pressreleasar i pr-syfte. Har Karin Bojs & Co någonsin varit intresserade av att undersöka hur beroende universiteten är av god publicitet, för att skaffa statliga och andra bidrag till sina institutioner? Det skulle lära dem en hel del nyttigheter som utgångspunkt för den journalistiska dygden "kritisk granskning". Att något påstått forskningsgenombrott eller -resultat framhävs av universiteten själva, är inte en garanti för dess sanningshalt eller sakliga pålitlighet.

Igår publicerade Bojsans vetenskapsredaktion en ny märklig nyhet, om än inte bland de verkliga bottennappen: Kokkonstens ursprung upptäckt. Någon "upptäckt" är det förstås inte frågan om, utan det är än så länge bara en hypotes som främst antropologen Richard Wrangham argumenterat för, och ingenting är nytt i artikeln. Att föda blir mer närings- och energirik genom att kokas och stekas, vet till exempel varenda nutritionist sedan länge.

Jag har genom åren följt Richard Wranghams hypotes om att det var kokkonsten som gav våra humanoida förfäder den fördel som behövdes, för att vi människor skulle utvecklas. Förra året diskuterade jag till och med hypotesen personligen med Wrangham (finns att läsa här). Så trots DN:s bristande rapportering, är jag glad för att professor Wranghams idéer fortsätter att uppmärksammas och vinna mark.

/ Rickard Berghorn

Annonser

Single Post Navigation

3 thoughts on “Konstig nyhet på DN Vetenskap

  1. Karin Bojs är verkligen usel.
    Och hennes maniska tjat om nödvändigheten av vaccinering i tid och otid får mig att misstänka någon slags koppling till läkemedelsindustrin.

  2. Administrator on said:

    Björn: Karin Bojs fick sin prestige knäckt sedan det kom fram med all önskvärd tydlighet att svininfluensan var ett grovt överdrivet hot, och att vaccineringen ledde till narkolepsi. Detta hot hade hon varit en av de främsta i Sverige att propagera för. Att hon – och Läkemedelsverket – fortsätter att tjata om vaccination inför varje årlig säsongsinfluensa (något som aldrig var på tal tidigare) får nog ses som ren tjurskallighet. Men naturligtvis finns det också aktörer inom läkemedelsbranschen som vill tjäna stora pengar på egentligen poänglösa vaccinationer mot lite snuva, och som pressar på från sitt håll.

  3. Pingback: Karin Bojs havererar vidare « NYMODERNISM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s