NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

En historia om atomer och ateism

En vetenskapshistoriskt orienterad essä av mig publicerades i morse hos Tidningen Kulturen. Läs Naturvetenskapens genombrott: En historia om atomer och ateism därstädes. Den ger bland annat en något annorlunda infallsvinkel på en motsättning som vi tar för given, konflikten mellan religion och vetenskap; den ”moderna” naturvetenskapen var redan från första början intimt förknippad med en ateistisk filosofisk tradition, när den fick sitt genombrott på 1500-1600-talen.

Jag har skickat ett mail till redaktören med några språkliga småkorr av texten. De införs väl under dagen, men jag antar att essän är fullt läsbar ändå. Härnäst kommer jag i Tidningen Kulturen att värma upp Sven Lindqvists öron.

/ Rickard Berghorn

Annonser

Single Post Navigation

4 thoughts on “En historia om atomer och ateism

  1. Intressant artikel!

  2. Underhållande text! En får tacke!

    Gott nytt och god fortsättning! 8)

  3. Men många vetenskapsmän var religiösa också. Som Newton. Och Einstein nämner Gud av och till.

  4. svensson: Ja, poängen är ju att det var en ateistisk tradition (atomismen) som låg till grund för naturvetenskapens genombrott, inte att alla enskilda forskare och filosofer var ateister. Det ledde inte nödvändigtvis till ateism, men inspirerade till fritänkeri och antagligen deismen.

    Sedan kan man nämna att den atomistiska traditionen i sig ofta flytit samman med panteism (om det inte finns en definitiv skillnad mellan död och levande materia, ligger det nära till hands att anta att hela universum är levande), och det har diskuterats om det inte finns ett sådant drag också hos Le Mattrie. Det skulle varit intressant att utreda i essän, men utrymmet var för begränsat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: