NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Nederlag för Humanisterna

Humanisternas alltmer bisarra ordförande Christer Sturmark anmälde som bekant Helle Klein till Domkapitlet vid Stockholms stift. Som väntat fnös juristerna bort hans hetsiga påståenden om att hon skulle driva ”kampanj mot andra livsåskådningar” (d.v.s. mot Humanisterna). Också humanister får finna sig i att utstå kritik i den offentliga debatten, och att bemöta kritiken med sakliga och sansade motargument. Några adelsprivilegier har man inte, även om man som humanist gärna tycks vilja flyta ovanpå.

Jag har skrivit två artiklar om konlikten för Tidningen Kulturen. Den första artikeln användes i Domkapitlets utredning, och jag kommer därför att få protokollet skickat till mig i dagarna. Om det står något nytt och intressant i det, skriver jag några rader här på bloggen. Min andra artikel finns här.

*  *  *

Sturmark förlorade, men med tanke på hur han betett sig hittills lär ingen bli förvånad över att han idag brett ut sig i diverse forum och försökt ge sken av att nederlaget inte var så stort som det var — och fortsätter upprepa sina lögner.

Han har inte mycket heder kvar i mina ögon, men det är synd att jag nu måste konstatera detsamma om Newsmill. Sturmark har hittills obehindrat kunnat spy galla över Seglora och Klein där, men som akompanjemang till hans artikel idag med rubriken Därför anmälde vi Seglora Smedja till domkapitlet publicerar sajten till och med en gigantisk reklamannons för Sturmarks tidskrift Sans Magasin, som stått i centrum för konflikten (se screenshot nedan). Annonsen upptar hela skärmen när man surfar in på sidan. Detta är säkert ingen slump eftersom redaktören Sakine Madon sympatiserar med Humanisterna.

Tilltaget visar att Newsmill inte bryr sig ett skvatt om pressetiska normer om opartiskhet i denna fråga — sajten har blivit till en reklamplats för Humanisterna och Sturmarks vildvuxna ego.

UPPDAT 2012-05-10: Fixat till texten, lagt till bild.

/ Rickard Berghorn

Annonser

Single Post Navigation

3 thoughts on “Nederlag för Humanisterna

 1. Gesus Pettersson on said:

  Hej Rickard

  Jag är inte så insatt, men vad/vilket menar du med ”och fortsätter upprepa sina lögner”

  Vilka är Sturmarks ”lögner”?

  • Det räcker med att använda din intelligens, så förstår också du lika väl som alla andra var det finns redovisat. Å andra sidan är det svårt att framstå som skärpt när man bara är ute efter att starta evighetstjafs.

   Övriga läsare kan upplysas om att ”Gesus” är skeptikerrörelsens nya stjärna, som gjort det till en skön konst att tramsa sönder diskussioner på nätet och få med sig horder av humanister och VoFare som proppar igen bloggar och forum med följdtrams. Han kommer alltså inte att ha något att tillägga i detta kommentarsfält, som en rent preventiv åtgärd.

 2. Jag tvivlar inte på att du har rätt i denna diskussion, men bilden av Seglora smedja förtjänar att nyanseras om nu någon orkar läsa: http://www.scribd.com/doc/95130416/Oversikt-av-Seglora-smedja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s