NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Karin Bojs havererar vidare

Karin Bojs förnekar sig inte, redaktör för DN:s vetenskapssida och producerar i den egenskapen något av Sveriges mest undermåliga vetenskapsjournalistik.

Enbart för att skapa fördomar mot dem som var kritiska till den erkänt omotiverade massvaccineringen mot svininfluensan, klumpar hon ännu en gång ihop dessa kritiker med de fnoskerier som antroposoferna och andra fundamentalistiska vaccinmotståndare står för. Detta är inte bara trams utan djupt ovetenskapligt och intellektuellt ohederligt. Karin Bojs var en av de mest inflytelserika i Sverige som promotade massvaccineringen mot svininfluensa, vilket som bekant ledde till att barn drabbades av narkolepsi samtidigt som någon lägre dödlighet inte har kunnat konstateras. Och därför ligger det i hennes intresse att sprida en vrångbild kring detta.

/ Rickard Berghorn

Annonser

Single Post Navigation

7 thoughts on “Karin Bojs havererar vidare

 1. Pingback: Karin Bojs nomineras till Årets förvillare 2011

 2. Karin Bojs har skrivit en rent förvirrad artikel. Först skriver hon om vaccin och sedan i samma andetag går hon över och påstår att världen har blivit allt varmare det senaste decenniet och ”ingen hederlig människa kan förneka det längre”

  I alla fall så har jag ingen ”global uppvärmning” hemma där jag bor. Tycker snarare att det är ganska kallt.

  Jag upplever att man ljuger mer och mer öppet nu för tiden. Lydmedia med DN i spetsen brakar på och verkar anse att ju friskare och oftare man ljuger ju lättare för folket att tro på sagorna.

  • Lars K on said:

   Eva,

   Instämmer i dina åsikter om ”klimathotet”och den förvirrade Bojs. Bara förvirrade personer kan påstå att alla som inte köper myten om klimathotet är ohederliga.

   Och visst vet vi att de flesta tror på lögner om de bara upprepas tillräckligt ofta och länge. Det är så självklart att t.o.m. Karin Bojs tycks ha begripit det!!

 3. Instämmer i omdömena om Karin Bojs i DN. Men rätt skall vara rätt. Inger Atterstam på SVD ifrågasatte faktiskt vaccineringen mot svininfluensa.
  Ett litet ljus i det vetenskapliga mörkret.
  Däremot till min besvikelse var Inger Atterstam väldigt snabb ut att fördöma Wakefield med svaga argument.

  • Atterstam är en bra motvikt till Bojs, men i övrigt är jag tveksam till din kommentar. Wakefield är den forskare som tyckte sig se ett samband mellan en av standardvaccinationerna (MPR-vaccination) och utvecklingen av autism. Han har sedan anklagats för forskningsfusk. Det är inte klart att han verkligen gjort sig skyldig till fusk — anklagelsen kan säkert vara överdriven eftersom så många vill smutsa ned hans rykte — men i alla fall lutar det åt att hans resultat inte håller streck.

 4. Ringar i fossila tallar har visat att världen var mycket varmare än man tidigare trott – och jorden har sakta kylts ner de senaste 2000 åren. Mätningarna sträcker sig tillbaka till 138år före kristus och bevisar att jorden långsamt kyls på grund av förändringar i avståndet mellan jorden och solen. Konstaterandet kan tvinga forskarna att ompröva nuvarande teorier om effekterna av den globala uppvärmningen.

  http://www.infowars.se/2012/07/11/ringarna-p%C3%A5-tr%C3%A4d-p%C3%A5visar-ett-allt-kallare-klimat-10591367

  • Att den övergripande trenden under flera tusen år varit ett kallare klimat, är absolut inget nytt. Varmt klimat har dessutom alltid gått hand i hand med att växt- och djurlivet frodas, som under juraperioden.

   Problemet är ju att alltför många forskare och opinionsbildare väljer att inte se sådana här fakta. Man tycker och säger vad man ”ska” tycka och säga. Det är den tragiska mänskliga naturen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s