NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Patrik Lindenfors och lögnens sköna konst

Man slutar aldrig förvånas över hur oärliga och lögnaktiga svenska såkallade skeptiker är. Med skeptiker menas personligheterna inom föreningen Vetenskap och Folkbildning samt Humanisterna, alltså ytterst nördistiska personer som påstår sig själva vara Sanningens och Objektivitetens fanbärare i svensk offentlighet. Om de levde som de lärde skulle de naturligtvis må fysiskt illa av det hyckleri som de så gärna svalkar sig i (ex 1, ex 2, ex 3).

Det senaste året har de kollektivt skaffat sig ett nytt mobbningsoffer vid namn Börje Peratt. Jag är själv en av Peratts öppna kritiker, men det är självklart skillnad på skarpt formulerad kritik å ena sidan, och mobbning och personförföljelse å andra sidan. Jag har  t.ex. inte aktivt gått in för att provocera fram en mycket större konflikt än vad detta skulle behöva vara. Vi är alla överens om att Peratt har svårt med verklighetsförankringen och är alltför lättprovocerad; men att trakassera honom just på grund av detta och eftersom man vet att han kommer att gå ännu mer över gränsen, är bara motbjudande och destruktivt — ren svinaktighet.

Jag råkade idag surfa in på Humanistbloggen, där en hel bloggning visade sig vara ägnad åt smutskastning och provokationer mot Peratt. Och naturligt nog kände jag mig föranledd att skriva en kommentar om det huvudlösa flockbeteendet, där jag påpekade samma saker som ovan.

Men olyckligtvis var det min gamla nemesis Patrik Lindenfors som höll i förhandsmodereringen. Han valde förstås att radera min text, och kommenterade sin radering i kommentarsfältet (alltså inte till mig personligen per mail): ”Rickard Berghorn. Du är varmt välkommen att kommentera här, men inte med det språkbruk som du försökte använda. Håll vänlig ton, tack. (Det är för övrigt jättekul att det här inlägget plötsligen uppmärksammas av en hel flock ”andligt intresserade” människor. Måste ligga i luften…)”

Patrik Lindenfors anspelar på diskussionen och insinuerar att jag skulle vara en ”näthatare” på samma sätt som Börje Peratt beskrivs i bloggen, när min kommentar tvärtom kritiserade det näthat de själva sysslar med. Dessutom insinuerar Lindenfors att jag skulle vara ”andligt intresserad”, vilket han också mycket väl vet att jag inte är. Självklart blånekar han nu till att han avsåg detta med sin kommentar, vilket är en av poängerna med att syssla med insinuationer, men också där kommer vi att ha med ren lögnaktighet att göra; och det är långt ifrån första gången som Patrik Lindenfors missbrukar internet för att sprida falska rykten och lögner om mig.

Bakgrunden till Patrik Lindenfors illvilja mot mig är förstås att det var jag som avslöjade det falskspel som han och de övriga debattörerna i Uppsalainitiativet sysslade med, i bloggartikeln Uppsalainitiativet: Låg kompetens och falskspel med meriter. Avslöjandet uppmärksammades av The Climate Scam och fick stort genomslag, och ledde till att Uppsalainitiativet i stort sett förlorade sitt inflytande i klimatdebatten. Detta var alltså ett nätverk av klimatpropagandister som gjorde stora anspråk på kompetens och vetenskaplighet, och hade devisen ”För dig som inte vet bäst själv…”

Patrik Lindenfors har fortfarande inte insett det som är självklart i alla seriösa vetenskapliga sammanhang: Har man fel så har man, ett misstag är ett misstag, och sanningen kommer alltid i första hand. Men kanske blir också den mannen vuxen någon gång?

[Skickade mail till skribenterna på Humanistbloggen plus några andra kända humanister, och tipsade om denna bloggning. Som sagt, rätt ska vara rätt, och smutskastning och falsk ryktesspridning ska aldrig accepteras.]

/ Rickard Berghorn

Single Post Navigation

2 thoughts on “Patrik Lindenfors och lögnens sköna konst

  1. En annan person som drabbats av ”Humanisternas” sekterism är tidigare orföranden i ”Unga Humanister” Jessica Schedvin, och som vanligt ljuger Humanisterna:

    http://schedvin.wordpress.com/2012/11/22/angaende-humanisterna/

    Här är en annan artikel som försöker påbörja en analys av skeptikerrörelsen.

    http://sv.vof.wikia.com/wiki/VoF_och_LCHF?action=submit

  2. Humanisterna och VoF består av inkompetenta och omdömeslösa tramspellar, och man förstår enkelt varför när man vet att de har tendensen att bli rena nördföreningar.

    Nördar blir sällan vuxna och förstår aldrig något annat än partikulära sammanhang i verkligheten; övergripande strukturer och sammanhang blir för mycket för dessa personer som är vana att peta med detaljer. För att upprätthålla sin självbild av att vara ”Sveriges smartaste akademiker” (de klarar sig bra på IQ-test! — Som om det skulle betyda något) måste de ständigt sminka och hyckla om sina egna misstag, helt i paritet med Dunning-Kruger-effekten. Att inse det grundläggande — att supernördar som dem själva inte fungerar i politisk och offentlig debatt — är för smärtsamt och pinsamt att ta till sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s