NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Pojkar allt sämre i skolan

I tidningarna idag:

Skillnaden mellan tjejernas och killarnas slutbetyg ökar, konstaterar Skolverket. Allt färre killar blir behöriga till gymnasieskolan, medan det motsatta gäller tjejerna. Både företrädare för Skolverket och flera politiker är oroliga över utvecklingen.

I dag publicerade Skolverket niondeklassarnas betygsresultat från i våras, nedbrutet på kommun- och skolnivå. I våras var tjejernas genomsnittliga meritvärde 223,8. Killarnas var 199,5.

Detta kommer givetvis att från feministiskt håll vinklas som så att flickor/kvinnor är bra människor, medan pojkar/män bara är ett elände för samhället och sig själva (fast bara underförstått — att man egentligen menar detta låter för illa för att uttalas i klartext).

Men det finns en mycket enkel förklaring till varför pojkar i genomsnitt är sämre än tjejer i skolan, och att pojkar ändå når högre inom utbildningsväsendet och samhället: ”Patriarkatet” är inte först och främst intresserade av att förtrycka kvinnor, utan andra män som kan hota deras ställning. När väl andra män är utsorterade — helst redan i grundskolan och gymnasiet, vilket alltså märks i bl.a. betygen — kan man ta upp tävlingen med kvinnor, bland annat genom att enligt klassisk könsrollsmall utge sig för att vara kvinnornas ädla beskyddare (idag ofta detsamma som att utge sig för att vara manlig feminist). Det enda som förändras är retoriken, inte strukturen.

Men detta är också en analys som inte kan diskuteras i Sverige 2013. Och tills debattklimatet lättar upp kommer pojkarna som förtrycker andra pojkar och landets fundamentalistiska feminister att fortsätta hjälpas åt med att förklara hur värdelösa de utslagna pojkarna är. Alltså kommer vi också att få se allt större klyftor mellan pojkars och flickors prestationer i grundskolan. Alltfler kommer att skippa gymnasiet, börja dricka och knarka, ägna sig åt kriminalitet, leva ensamma och bli psykiskt och fysiskt sjuka. Samt dö i förtid.

Snyggt gjort, feministtöntar.

/ Rickard Berghorn
Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s