NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Vår absurda värld

Den som fortfarande vill gå omkring och tro att världsläget inte är allvarligare än på mycket, mycket länge, här ett tips på läsning: Obama, Syrien och Egypten av SvD:s utrikeskorre Karin Henriksson.

Läget i både Syrien och Egypten är explosivt, och det finns inga garantier för att en inblandning från USA styr upp någonting i denna region, bl.a. med tanke på alla missbedömningar och felaktiga satsningar som USA redan gjort. Och kom igen, amerikanarna har större delen av den muslimska världen emot sig. Betänk dessutom att Irans vän och samarbetspartner Nordkorea tidigare i år gjorde det salongsfähigt i internationella konflikter att hota med kärnvapenkrig, och man får en mycket oroande helhetsbild. (Fast här uppe i tryggan Nord kanske vi kan släppa lös några fler rasistiska fåntrattar vid namn Lars Vilks och Jyllands-Postens karikatyrarmé, samt radikalfeminister att grisa runt i moskéer? Det ska ju på något sätt lugna ner spänningarna, och allt är ju svartvitt och, öh… yttrandefrihet, typ.)

Människan är en absurd varelse. I stort sett icke-existerande hot mot mänskligheten som global uppvärmning och överbefolkning slås upp stort i media och leder till internationella stormöten, och opinionsbildare koketterar kollektivt med att förfasa sig för framtiden. Men verkliga hot mot världsordningen blundar man för bakom världsvida skygglappar, eller är inte ens medvetna om dem. Men så är också det ena bara politik, propaganda och spel för gallerierna, medan det andra är önsketänkande — eftersom verkligheten skrämmer.

TILLÄGG: Läs gärna också denna krönika från Jerusalem Post 22/8: The Blurry Line Between Syria’s War and the Violence in Egypt. Läs också om Rysslands varningar och relaterat [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]. Och naturligtvis blir vi försäkrade om att en eventuell attack bara ska vara snabb, effektiv och kortvarig — som varje gång tidigare när striderna dragit ut över år.

/ Rickard Berghorn

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s