NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Nyhet från NASA: Liten sten har ändrat läge på Mars

Svenska Dagbladet highlightar idag på förstasidan en gammal men helt sensationellt fantastisk nyhet från januari-februari i år: NASA-forskare upptäckte i foton en liten sten som inte funnits där tidigare! Den ärevördiga svenska dagstidningen gör det dessutom under rubriken De senaste stora rymdupptäckterna.

Och eftersom det var något sådant fint och imponerande som NASA med professorer och vetenskapsmän som påstod att detta var en stor och mystisk nyhet, så måste det ju vara så. Alltmedan den som hade ett uns av kritiskt tänkande i botten, tämligen enkelt kunde begripa att en liten sten i närheten av en Marsrover kan sprätta iväg under larvfötterna eller av andra mekaniska skäl. Vilket givetvis visade sig vara förklaringen efter en månads intensivt huvudbry och efterforskning. (SvD har som vanligt fått sina fakta om bakfoten och påstår att ”nyheten” är från februari, samtidigt som man inte bryr sig om att ge förklaringen till ”mysteriet”, men man kan ju inte begära för mycket av svensk elitjournalistik.)

Skåda alltså vetenskapsjournalistikens motsvarighet till Smålands-Tidningens nyhet om den brinnande papperslappen på torget i Nässjö. Med skillnaden att brandkåren inte ryckte ut för att släcka den.

/ Rickard Berghorn

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s