NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

Världens bästa karikatyrtävling!

Nu när yttrandefrihet är det finaste som någonsin existerat, speciellt när den används för att i ord och bild pissa på muslimer och Muhammed, här ett förslag till tidernas satirtävling. Den ger garanterat upphov till upprörda känslor och världsomspännande publicitet; och kritiken kan ju sedan i vanlig ordning bemötas med det förnumstiga påpekandet ”Yttrandefrihet hördudu!” och att man viftar med vet hut-fingret.

New York Times röstar helt enkelt fram bästa och mest vulgära negerkarikatyrer av moderna levande afroamerikaner inom politik, film, litteratur och musik. Lämpligen använder man också flitigt ordet ”nigger” i sammanhanget. Detta är nämligen mycket angeläget att göra, just för att afroamerikaner är så hyperkänsliga mot sådant — och alla andra måste ju ha sin Yttrandefrihet, eller hur?

Vill det sig riktigt bra — och möjligheten är överhängande — kommer det att bli snygga upplopp i hela USA och förmodligen också ett och annat mord på tecknarna i fråga. Så mycket större skäl att fortsätta försvara Yttrandefriheten, alltså, och publicera ännu en runda negerkarikatyrer. Bara för den goda sakens skull.

Också överkänsliga afroamerikaner ska minsann lära sig hur vackert och fint detta med Yttrandefrihet är, inte bara överkänsliga muslimer. Och för den delen behöver även överkänsliga judar göra samma lärospån (där man har hela den historiska traditionen av judekarikatyrer att luta sig emot — vart tog alla dessa vägen, och varför?). Och medan man är varm i kläderna och håller på att utveckla karikatyrtävlingen till en global angelägenhet som inbegriper alla etniciteter, kan man lika gärna passa på att också pinka ymnigt på skåningar, homosexuella, Sci-Fi-nördar samt kränkta vita män och kränkta vita feminister.

Fråga bara en sådan utsökt fåntratt som Dan Park om ni tvivlar på idén, ni vet ”konstnären” som prompt anser sig ha rätt att orsaka våldsamt upplopp och trakassera mörkhyade blott på grund av sin fina Yttrandefrihet. Därför försvaras han naturligtvis också ivrigt av sin likaledes förvirrade polare Lars Vilks (när denne Vilks inte är upptagen med att hyllas av counter-jihadister och andra breivikare i New York, dit han älskar att resa för ryggdunkningar i rätt sällskap).

Lasse Vilks var nästan bortglömd ett tag eftersom han blivit en nationell pinsamhet. Men välkommen in i stugvärmen igen, herr professor!

/ Rickard Berghorn

Single Post Navigation

10 thoughts on “Världens bästa karikatyrtävling!

 1. Thomas Wihlborg on said:

  Argumentationen håller inte, utseende är något helt annat än religiös fanatism.

  • Barnslig kommentar. Det Lasse Wilks och Dan Park säger sig stå för, är alltså en naivt uppfattad ”yttrandefrihet” som ska gälla fundamenalistiskt oavsett etniska, rasistiska, religiösa, diplomatiska, politiska och martialistiska implikationer. Den som har ”yttrandefrihet” behöver enligt Vilks och Park inte ta något ansvar överhuvudtaget, vilket givetvis är orimligt.

 2. Jo men du kan inte hävda att satir riktad mot religion är illegitim.. När man som Dan Park ger sig på idag levande personer kommer saken i annat läge. Likaså när man hetsar mot folkgrupp. Och nej satir över religiösa symboler kan inte räknas dit.

  • Självklart är det ingen som hävdar att satir riktad mot religion är illegitimt. Jag noterar också det märkliga i att du avfärdar Dan Park från dagordningen, trots att Vilks ständigt tar idioten Park i försvar och dessutom är polare med fjanten. Det har inte slagit dig att Vilks faktiskt har en unken och falsk dagordning?

   • Det är ju möjligt att han har en unken dagordning. Men i brist på telepati ska gåvor föredrar jag att diskutera det han faktiskt säger och gör.

   • Tala om nördtänkande. Den som lever i verkligheten vet att människor praktiskt taget alltid framställer sina motiv och sina intentioner som de bästa tänkbara — av den enkla anledningen att människor då dömer i egen sak och alltså är 100% jäviga. Alla andra (de som inte begriper självklarheten om dom i egen sak) är stackare som kommer att duperas och grundluras 24 timmar/dygn av sin omgivning, vilket också sker när dessa exempelvis lyssnar på SD-sympatisörers, radikalfeministers, miljöaktivisters och Vilksares helgonförklaringar av sig själva.

 3. Sedan vet jag inte om du missat Ahmadinejads karikatyrtävling över just judar och förintelsen. Det som hände var alltså ingenting. världens judar ket i stort sett fullständigt i idioten. Det rimligaste sätet att hantera ett olämpligt utnyttjande av yttrandefriheten.

  • Ja, givetvis struntade man i idioten eftersom motdraget var så klumpigt och uppenbart. Att judar i övrigt är iögonenfallande känsliga för allt som är eller kan tolkas som antisemitism i politik, konst och satirform, är så välbelagt att man bara behöver hänvisa till reaktionerna efter Jan Guillous krönika i Aftonbladet för en vecka sedan — eller dito reaktioner på satirtecknaren Lars Hillersberg.

 4. jag tror att där du går vilse är där du tror att Vilks eventuella dagordning är det väsentliga här. Det är det inte . Lika litet som Larry Flynt var väsentlig, Därmed är även frågan om eventuell dom i egen sak oväsentlig.

  • Givetvis är det väsentligt här, bl.a. för att de flesta av hans supportrar begriper denna dagordning och spelar med. (De som spelar med och inte begriper dagordningen är s.k. nyttiga idioter.) Det är en unken samling främlingsfientliga människor som bigott och falskt ställer sig bakom honom och låtsas att de inte alls står sida vid sida med högerextremister och rasister. Frågan om dom/dömande i egen sak är för övrigt alltid väsentlig, och något av det viktigaste man måste lära sig om man gör anspråk på att vara en kritiskt tänkande individ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s