NYMODERNISM

Blogg om vetenskap och kultur

”Svenskarna är mentalt handikappade” — När Fredrik Reinfeldt skrev politiskt manifest

Nu börjar den svenska politiken rocka fett. Så låt mig påminna om något som lätt glöms bort i yran.

1993 hade vår kära statsminister Fredrik Reinfeldt två år bakom sig i riksdagen och var inte heller särskilt purung: 28 år. Han skrev då (med hjälp av Per Schlingmann) sitt politiska manifest Mein Kampf Det sovande folket (ISBN 91-86194-10-0). Denna bok har aldrig utgivits i nytryck och är mycket svår att få tag på. Och man förstår enkelt varför, när man läser referatet här, där originaltexten också publiceras som e-bok. Reinfeldt uttrycker nämligen inga höga tankar om svenskarna och kallar oss bland annat "mentalt handikappade", men har också en rad andra besynnerliga idéer för sig.

Fredrik Reinfeldt gör till och med ett försök som science fiction-författare. Det första kapitlet är en gastkramande framtidsvision av hur socialdemokratin hjärntvättat oss stackars mentalt handikappade svenskar. Den inleds med att en 28-åring dör "i vad som snart skulle komma att kallas 2000-talets farligaste och dödligaste epidemi. Fullt jämförbar med pest, smittkoppor eller AIDS. Han dog välfärdsdöden":

… i ett framtida samhälle pacificerat och försoffat, där allt sköts från TV:n, mat intas i pillerform och Socialdemokraterna och Folkpartiet har gått ihop till ett parti som nu förslavar mänskligheten – ”sovhjärnorna”. Allt kontrolleras av staten, till och med vädret. Känslor är förbjudna. Ingen är någonsin utomhus. […] 28-åringens far är dock välfärdsstatens ansvarige för bidragsfrågor, och får en känslomässig reaktion när han märker att avkomman av hans donerade sperma har avlidit som får honom att ifrågasätta hela statsystemet. Detta gör att han går till ”Mästaren” som är hans gamla lärare, och berättar det för honom. ”Mästaren” väljer in honom i ett upplyst hemligt sällskap där alla genomskådat välfärdsstaten. Ridå.

Nej, det går ju inte an. [1] Efter ett kapitel med kommentarer till detta, kontrasterar Fredrik Reinfeldt denna mardröm med hans idealsyn på livet, genom att beskriva en dag i en "Johannas" liv. Här klingar skira harpor, solen skiner och lyckan vet inga gränser:

I kapitel 3 blir ”boken” istället en dagbok för den helt vanliga tjejen Johanna, som dock under endast en dag lyckas göra (och notera) ett stort antal gärningar som gör henne till ett gott exempel i Reinfeldts ögon. Johanna vaknar före väckarklockan, reflekterar över motion, umgås med sin farfar, äter fullkornsbröd, reflekterar över felet med ”ungdomsbostäder”, tänker på hur mycket spanjorer tycker om EG, hejar på Djurgården, källsorterar, skriver brev, åker kollektivt och reser sig där för gamla damer, umgås med sin mormor, skriver en insändare om hundbajs, visionerar över eldrivna bussar, kommer extra tidigt till jobbet (en moralisk plikt!), pratar mer med sin mormor, äter sallad, tänker på att det är viktigt att klä sig rätt, tänker på alkoholens dåliga inverkan, köper miljövänligt tvättmedel, avsäger sig all form av narkotika, planerar segling, läser om spansk historia, lär sig framkalla fotografier, umgås med sin syster, förbannar kollektiv samt ställer sig tveksam till ”lösa förbindelser”. Allt på en enda dag. Johanna är en fantastisk kvinna.

Var det inte Sam J. Lundwall som myntade sentensen "Den enes utopi är den andres dystopi"? Fråga inte varför jag kom att tänka på det.

*  *  *

Not:

[1] Uppriktigt menat. Reglering behövs alltid i ett samhälle, men det ska naturligtvis inte gå till överdrift.

/ Rickard Berghorn

Single Post Navigation

6 tankar om “”Svenskarna är mentalt handikappade” — När Fredrik Reinfeldt skrev politiskt manifest

  1. Jag har läst om den där boken tidigare, inte så lyckat. Kanske kan man räkna den till ungdomssynder, fast vid 28 är man inte direkt någon ungdom.

  2. Jo, det är en lustig bok. Lustig och lustig förresten, olustig snarare.

    Jag gillade den delen där han skriver att välfärden är cancer. Man kan ha många åsikter om den, men jag personligen anser att människan kommit så långt att vi KAN göra aktiva val. Vi behöver INTE lämna människor åt vargen. men det är jag. 8)

    Jag har boken utskriven och läser ibland i den. Mest för att påminna mig själv om vad det är för människa som är vår statsminister.

  3. Vi byter alla perspektiv flera gånger under våra liv och det har inte med ålder att göra, vilket numer är ett välkänt faktum. Att dra stora växlar av Fredriks 17 år gamla världsbild skulle bara vara relevant om vi kan se dessa tankar manifesteras idag. Det är också känt att vi inte mognar och får fler inklusiva tankemönster förens mellan 30-40år. Jag tar det med ro fast jag inte röstade på M.

  4. Administrator skrev den :

    Neurologi är minst sagt ett trubbigt redskap för att bedöma den mänskliga naturen, och ännu mer enskilda personers karktär, liksom biologi och naturvetenskap i stort bara låter sig översättas till ytliga, fyrkantiga eller direkt felaktiga uppfattningar inom sociologi och politik. Och sedan förstår jag inte vad du menar med att hjärnan skulle bli mer flexibel i 30-40-årsåldern; det är snarare runt 30 som hjärnan slutar utvecklas. Därefter blir det bara allt svårare att lära en gammal hund att sitta.

    Tillägg 2010-09-28: Jag tvivlar alltså starkt på att man inte behöver ta på allvar något som en statsminister skrev som 27-åring. Alla med god människokännedom vet att vuxna människor sällan förändrar sina grundläggande värderingar och attityder; och i den mån man gör det är det bara ytliga beteendeförändringar (vad man säger, hur man säger det, beroende på social kontext). Vad Reinfeldt skulle behöva göra, är att klart, tydligt och öppet förklara att han tar avstånd från den här boken. Då först kan man ursäkt honom; verkligen inte genom att bara med en axelryckning ”anta” något löst och gripet ur luften, som Magnus här ovan gör.

  5. Magnus: Och vi kan inte se vars Reinfeldts vansinne manifesteras idag? Du läste inte om det världskända klamydiabrevet? Du ser inte hur människor slås ut på ett allt mer brutalt sätt för att han NEDMONTERAR välfärden? Det är skickligt. Jag ser inte annat än tecken på stundande orättvisor.

  6. Intressant artikel. Det är en viss risk att FR var uppriktigare för! Men det går alltid att jämföra de praktiska förslagen förr och nu. Jag satsar på att det är beskrivningen av förslagen som ändrats. FR sa att han ville göra sverige till ett skatteparadis för låginkonsttagare. Inte visste jag att växande standard klyftor var det som kännetecknade Paradiset. Men så är jag inte religiös heller.

    Erik

Lämna en kommentar